fbpx

Wegańskie gofry z mąki z ciecierzycy – chrupiące, łatwe i szybkie

by Kucharka w baletkach

Odkąd kupiłam gofrownicę stałam się małym gofrowym freakiem, co zresztą można już zaobserwować na blogu. I choć moja słodziutka malutka gofrownica bardzo nadwyręża moją cierpliwość za każdym razem jak ją włączam, to i tak następnego dnia znowu smażę gofry, bo są super. I tak jak pokazywałam Wam zazwyczaj bardzo smaczne zdrowe gofry, jak na przykład sezonowe gofry dyniowe albo gofry twarogowe z bananem, to tym razem mam gofry naprawdę wyjątkowo, bo wytrawne i wegańskie. Zapraszam na przepyszne zdrowe i łatwe bezglutenowe wegańskie gofry z mąki z ciecierzycy. Mąka z ciecierzycy to dla mnie produkt, bez którego nie wyobrażam sobie teraz mojej kuchni – uwielbiam dodawać ją do ciast, robić z niej pyszną włoską farinatę albo panierkę do pieczonych kalafiorków. I ostatnio wymyśliłam sobie właśnie z niej ekspresowe bezglutenowe wegańskie gofry z mąki z ciecierzycy, które idealnie pasują na kolację, śniadanie czy przekąskę i które są jednymi z najbardziej oryginalnych gofrów, które kiedykolwiek zobaczycie! Zapraszam serdecznie :-)

Wegańskie gofry z mąki z ciecierzycy

(1 porcja ~ 4 okrągłe gofry lub 2 duże prostokątne)

~ 100 g mąki z ciecierzycy
~ 1 szklanka wody w temp. pokojowej
~ 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
~ 1/2 łyżeczki soli
~ do podanie: pokrojone awokado, pomidor, twarożek ze słonecznika / nerkowców, wegański parmezan

W misce umieszczamy mąkę, wodę, oliwę i sól. Dokładnie mieszamy pozbywając się grudek. Odstawiamy na przynajmniej 1 godzinę (można też odstawić na dłużej).

Po tym czasie rozgrzewamy porządnie gofrownicę, w razie potrzeby lekko ją natłuszczamy i smażymy 4 gofry. Podajemy z wybranymi dodatkami – ja polecam z awokado, pomidorem i wegańskim parmezanem. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Anna 8 grudnia 2021 - 18:50

Właśnie próbuje bo gofry wyglądają mega apetycznie. Wg przepisu ciasto wyszło mi bardzo wodniste, więc stąd pytanie.. jaka powinna być konsystencja ciasta? Również, bez jajek i bez sody/proszku do pieczenia, od czego te gofry rosną? Z góry dziękuję 🙂

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 9 grudnia 2021 - 20:09

Przed odstawieniem ciasto faktycznie może wydawać się dość płynne, ale po odstawieniu mąka z ciecierzycy chłonie wodę i konsystencja powinna być taka półgęsta półpłynna – nieco bardziej gęsta niż ciasto na naleśniki. Tak, ja robię bez proszku czy sody akurat te gofry i dla mnie wychodzą idealne – nie chcę, żeby specjalnie rosły, bo chcę żeby były jak najbardziej chrupiące – jeśli Pani nie jest przekonana to polecam dodać 1/2 łyżeczki proszku :)

Odpowiedz
Gosia 5 maja 2022 - 16:07

U mnie niestety, po godzinie czekania ciasto nie zrobiło się ani odrobiny gęściejsze 😞 no i z chrupkością nie ma nic wspólnego 😞

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 6 maja 2022 - 18:31

Oj bardzo mi przykro, że nie wyszły :( Jednak, myślę, że to może być wina samej mąki… Polecam spróbować z mąką z Melvitu albo z Targroch – ja zazwyczaj ich używam i wszystko jest ok.

Odpowiedz

Skomentuj

Close