Wczoraj późnym wieczorem wrzucałam jeszcze bardzo pikantną, ale pyszną przekąskę z bakłażana, czyli pieczone bakłażany z harissą, które postanowiłam wykorzystać w sałatce. I powstała przecudowna sałatka z pieczonymi bakłażanami, ciecierzycą, fetą i awokado, którą będę powtarzała dopóki nie skończy się sezon na bakłażany <3 Awokado i feta idealnie łagodzą ostrość bakłażanów z harissą, całość ma lekko orientalny charakter, który idealnie dopełnia ciecierzyca. Cudownie skompowana sałatka, która nie tylko smakuje, ale też pięknie wygląda. I choć miałam ostatnio małą fazę na tosty z mozzarellą i one mi głównie towarzyszyły przy kolacjach ostatnimi czasy to w końcu uciekłam od schematu i powstało coś przepysznego <3 Sałatka z pieczonymi bakłażanami, ciecierzycą, fetą i awokado przypomniała mi, że jednak trzeba próbować nowych rzeczy, bo łatwo może nas coś ominąć. Choć czasem warto też pójść na łatwiznę, bo tez jest dobra… Najważniejszy jest złoty środek ;)
Sałatka z pieczonymi bakłażanami, ciecierzycą, fetą i awokado
(2 porcje)
~ 1 opakowanie mieszanki sałat (najlepiej z rukolą)
~ 1/2 puszki ciecierzycy (lub ok. 50 g suchej ugotowanej do miękkości)
~ 1/2 bakłażanów z tego przepisu
~ 2 pomidory średnie
~ 1 małe awokado (ok. 100-150 g miąższu)
~ 50 g fety
~ sól, świeżo zmielony pieprz
Porcje sałat wykładamy na talerze. Układamy pokrojone w kosteczkę pomidory (ja zazwyczaj miąższ odkładam na bok, żeby sałatka nie była zbyt mokra). Lekko mieszamy. Układamy bakłażany, wysypujemy ciecierzycę. Na wierzchu układamy plasterki awokado i posypujemy fetą pokrojoną w kostkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z pieczywem lub z tostami. Smacznego :)
1 komentarz
Bardzo oryginalna :) Nie do końca moje smaki, ale kusi!