fbpx

Meksykańska zupa z czerwonej fasoli – wegańska, łatwa i szybka

by Kucharka w baletkach

Meksykańska zupa z czerwonej fasoli to jedna z moich ulubionych zup, a dodatkowo jest wegańska, łatwa i szybka

Przy pisaniu o niezwykłej greckiej zupie z soczewicy o nazwie fakes wspominałam, że ostatnio absolutnie zakochałam się w zupach i ta miłość dalej się rozwija. Najbardziej zdecydowanie zasmakowały mi zupy na bazie strączków. Nigdy nie byłam fanką tradycyjnego rosołu z kury i dużo bardziej smakowały mi warzywne albo rybne buliony.

Nic więc dziwnego, że to właśnie roślinne zupy na bazie warzyw mnie oczarowały. Są sycące, rozgrzewające, a jednocześnie lekkie i przyjemne. I w większość jednogarnkowe, co świetnie oszczędza czas w kuchni ;)

Meksykańska zupa z czerwonej fasoli zastąpi drugie danie

Meksykańska zupa z czerwonej fasoli podana z pietruszką

Zaraz po przyrządzeniu zupy fakes wzięłam się za inne strączki. Tym razem padło na czerwoną fasolę, na bazie której powstała zupa z czerwonej fasoli w meksykańskim stylu. Zupa, która jest tak cudownie treściwa, że spokojnie zastąpi drugie danie.

Zostałam zainspirowana przez kowbojską zupę Jadłonomii. Dopasowałam jednak przepis do zawartości swojej lodówki i gustów. Muszę powiedzieć, że wyszła przecudowna!

Ta pyszna wegańska zupa jest lekko pikantna, troszkę smakująca jak chili, wyrazista i sycąca. I co też ważne – zupa z czerwonej fasoli jest daniem jednogarnkowym. To sprawia, że jest łatwa, w miarę szybka i nie ma po niej dużo zmywania. Zapraszam – przepyszna wegańska zupa z czerwonej fasoli przed Wami :) 

alt
Drukuj

Meksykańska zupa z czerwonej fasoli

Liczba porcji: 4 Wartości odżywcze 325 kalorii, 12b, 41w, 12t, 3bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 2 puszki czerwonej fasoli (łącznie 480 g po odsączeniu)
  • 1 puszka pomidorów krojonych (w sezonie warto użyć świeżych)
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej ;-))
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju
  • do podania: świeża kolendra lub natka pietruszki, grzanki

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewki oraz pietruszki obieramy i kroimy w kosteczkę. Fasolę odcedzamy na sitku i przepłukujemy wodą.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy 2-3 minuty, aż cebula zmięknie (w razie potrzeby dolewamy 2-3 łyżki wody).
  3. Po tym czasie dodajemy paprykę wędzoną, kmin, paprykę ostrą, oregano i tymianek oraz wrzucamy marchewkę i pietruszkę. Smażymy ok. 1 minutkę.
  4. Dodajemy fasolę, wlewamy bulion warzywny oraz pomidory z puszki (lub drobniutko pokrojone). Zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 20 minut na średnim ogniu w razie potrzeby dolewając troszkę wody.
  5. Po tym czasie doprawiamy sosem sojowym, solą (uwaga, bo sos sojowy jest słony, więc nie potrzeba dużo!) i pieprzem. Podajemy z kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego :)
Meksykańska zupa z czerwonej fasoli od góry

PS: Life hack – dodajcie suchy makaron i trochę wody do zupy. Podgrzewajcie, aż makaron zmięknie i podajcie – będzie wtedy jeszcze bardziej sycąca <3 Ja dodatkowo podałam z resztką parmezanu, ale ser żółty też super będzie pasować ;-)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervi 1 kwietnia 2020 - 20:14

Zupy są smaczne i zdrowe :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close