Meksykańska zupa z czerwonej fasoli – wegańska, łatwa i szybka

Przy pisaniu o niezwykłej greckiej zupie z soczewicy o nazwie fakes wspominałam, że ostatnio absolutnie zakochałam się w zupach i ta miłość dalej się rozwija. Zaraz po przyrządzeniu zupy fakes wzięłam się za inne strączki i tym razem padło na czerwoną fasolę, na bazie której powstała meksykańska zupa z czerwonej fasoli. Zostałam zainspirowana przez kowbojską zupę Jadłonomii, ale dopasowałam przepis do zawartości swojej lodówki i gustów i muszę powiedzieć, że wyszła przecudowna! Lekko pikantna, troszkę smakująca jak chili, wyrazista i sycąca. I co też ważne – meksykańska zupa z czerwonej fasoli jest daniem jednogarnkowym, co sprawia, że jest łatwa, w miarę szybka i nie ka po niej dużo zmywania. Zapraszam – przepyszna wegańska zupa z czerwonej fasoli przed Wami :) 

Meksykańska zupa z czerwonej fasoli

(4 porcje)

~ 1 duża cebula
~ 2-3 ząbki czosnku
~ 2 średnie marchewki
~ 2 średnie pietruszki
~ 2 puszki czerwonej fasoli (łącznie 480 g po odsączeniu)
~ 1 puszka pomidorów krojonych (w sezonie warto użyć świeżych)
~ 4 szklanki bulionu warzywnego
~ 1 płaska łyżka słodkiej papryki wędzonej
~ 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
~ 1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej ;-))
~ 1/2 łyżeczki suszonego oregano
~ 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
~ 2 łyżki sosu sojowego
~ sól, pieprz
~ 2-3 łyżki oleju
~ do podania: świeża kolendra lub natka pietruszki, grzanki

Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewki oraz pietruszki obieramy i kroimy w kosteczkę. Fasolę odcedzamy na sitku i przepłukujemy wodą.

W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy 2-3 minuty, aż cebula zmięknie (w razie potrzeby dolewamy 2-3 łyżki wody).

Po tym czasie dodajemy paprykę wędzoną, kmin, paprykę ostrą, oregano i tymianek oraz wrzucamy marchewkę i pietruszkę. Smażymy ok. 1 minutkę.

Dodajemy fasolę, wlewamy bulion warzywny oraz pomidory z puszki (lub drobniutko pokrojone). Zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 20 minut na średnim ogniu w razie potrzeby dolewając troszkę wody.

Po tym czasie doprawiamy sosem sojowym, solą (uwaga, bo sos sojowy jest słony, więc nie potrzeba dużo!) i pieprzem. Podajemy z kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego :-)

alt

PS: Life hack – dodajcie suchy makaron i trochę wody do zupy. Podgrzewajcie, aż makaron zmięknie i podajcie – będzie wtedy jeszcze bardziej sycąca <3 Ja dodatkowo podałam z resztką parmezanu, ale ser żółty też super będzie pasować ;-)

Drukuj


1 thought on “Meksykańska zupa z czerwonej fasoli – wegańska, łatwa i szybka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *