Omlet z kaszy jaglanej to świetny sposób na wykorzystanie kaszy jaglanej, jeśli nie przepadasz za kaszą jaglaną w formie sypkiej. Lub została Ci ugotowana kasza z obiadu lub przygotowania roślinnego pasztetu, jak pasztet z soczewicy.
Ja lubię kaszę jaglaną po prostu. Jest bardzo delikatna w smaku, mięciutka i świetnie pasuje do wegetariańskich kotletów, jak na przykład wegetariańskie kotlety z soczewicy czerwonej czy pieczonego tofu. Jednak, uwielbiam też ją za to na ile różnych sposobów można ją wykorzystać.
Z kaszy jaglanej może powstać jednoskładnikowy jaglany spód do pizzy, bezglutenowe bułki do burgerów czy nawet jaglany spód do tarty. Można podać ją do obiadu, ale też jako śniadaniową miskę w postaci jaglanki z owocami. Kasza jaglana ma tyle zastosowań, że aż szkoda zamykać się na jednym.
I wykorzystując właśnie tą wszechstronność i uniwersalny smak kaszy, wpadłam ostatnio na bardzo łatwy i szybki omlet jaglany.
Omlet z kaszy jaglanej na wytrawnie lub na słodko
Taki omlet można podać na wytrawnie i na słodko. Ja zdecydowałam się na to pierwsze z uwagi na trwający sezon dyniowy. A kasza jaglana z dynią i mozzarellą to naprawdę świetne połączenie.
Wykorzystałam więc ugotowaną kasze jaglaną łącząc ją jedynie z jajkiem i przyprawami. Obok, na dużej patelni, przygotowałam gulasz dyniowy z pomidorami, natką pietruszki i serem mozzarella. I razem to wszystko stworzyło przepyszny zdrowy obiad, który na pewno powtórzę nie raz.
Jak już wspomniałam jednak, taki omlet z kaszy jaglanej świetnie też wypada w innych połączeniach. Można go podać nawet z gulaszem mięsnym czy po prostu słodką polewą i owocami.
Jednak, bardzo polecam poznanie połączenia z tym gulaszem dyniowym. Razem to wszystko smakuje cudownie, a podane z roszponką lub rukolą wygląda przepięknie. Zapraszam :)
SKŁADNIKI
Omlet z kaszy jaglanej:
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Gulasz dyniowy:
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 duże pomidory malinowe (ok. 400 g)
- 150 g cukinii
- 180 g dyni upieczonej (najlepiej hokkaido, ok. 200 g surowej)
- 100 g sera mozzarella
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżka oliwy
- do podania: roszponka lub rukola / starty parmezan
PRZYGOTOWANIE
Omlet z kasy jaglanej:
- Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, żeby pozbyć się goryczki (opcjonalnie).
- W garnku zagotowujemy 1 szklankę wody. Gdy zacznie się gotować, wsypujemy kaszę, zmniejszamy ogień na mały i trzymamy pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę (ok. 15 minut). Zdejmujemy z ognia i studzimy.
- Do kaszy dodajemy przyprawy i jajka. Mieszamy dokładnie i dzielimy na 2 porcje.
- Płaską patelnię z niskim brzegiem lekko natłuszczamy i porządnie rozgrzewamy. Wykładamy 1 porcję masy tworząc płaski placek, zmniejszamy ogień na średni i smażymy pod przykryciem ok. 2-3 minuty. Ostrożnie przewracamy i smażymy jeszcze ok. 2 minuty. Zdejmujemy i tak samo postępujemy z 2 porcją masy.
Gulasz dyniowy:
- Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, pomidory i cukinię siekamy w kosteczkę, a dynię rozgniatamy widelcem (jeśli mamy surową pieczemy najpierw ją do miękkości w 200 stopniach).
- Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni. Podsmażamy na nim cebulę i czosnek.
- Po 1-2 minutach dorzucamy cukinię i smażymy ok. 1-2 minuty.
- Dodajemy pomidory dynię, 2-3 łyżki wody oraz przyprawy. Mieszamy, zmniejszamy ogień na średni i dusimy ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Po tym czasie dodajemy mozzarellę pokrojoną w kosteczkę, natkę pietruszki i mieszamy.
- Trzymamy na ogniu, aż mozzarella roztopi się do pożądanego stopnia i podajemy z omletem jaglanym. Smacznego :)
2 komentarze
Oj,oj jestem nacetalie dyniowym, dynia do wszystkiego a w lodówce stoją słoiczki z purée dyniowym i dlatego pytanie , czy do tego gulaszu mogę dodać puree z dyni? U Ciebie chyba pieczone kawałki i zapewne ładniej wyglądają ale nie mam teraz takiej dynii, jednak mam ochotę na taki omlet z takim gulaszem 👍❤️😁
Przepraszam za słowo chodzi o „na etapie”