fbpx

Omlet z kaszy jaglanej z gulaszem dyniowym z mozzarellą

by Kucharka w baletkach

Omlet z kaszy jaglanej to świetny sposób na wykorzystanie kaszy jaglanej, jeśli nie przepadasz za kaszą jaglaną w formie sypkiej. Lub została Ci ugotowana kasza z obiadu lub przygotowania roślinnego pasztetu, jak pasztet z soczewicy.

Ja lubię kaszę jaglaną po prostu. Jest bardzo delikatna w smaku, mięciutka i świetnie pasuje do wegetariańskich kotletów, jak na przykład wegetariańskie kotlety z soczewicy czerwonej czy pieczonego tofu. Jednak, uwielbiam też ją za to na ile różnych sposobów można ją wykorzystać.

Z kaszy jaglanej może powstać jednoskładnikowy jaglany spód do pizzy, bezglutenowe bułki do burgerów czy nawet jaglany spód do tarty. Można podać ją do obiadu, ale też jako śniadaniową miskę w postaci jaglanki z owocami. Kasza jaglana ma tyle zastosowań, że aż szkoda zamykać się na jednym.

I wykorzystując właśnie tą wszechstronność i uniwersalny smak kaszy, wpadłam ostatnio na bardzo łatwy i szybki omlet jaglany.

Omlet z kaszy jaglanej na wytrawnie lub na słodko

Omlet z kaszy jaglanej na wytrawnie

Taki omlet można podać na wytrawnie i na słodko. Ja zdecydowałam się na to pierwsze z uwagi na trwający sezon dyniowy. A kasza jaglana z dynią i mozzarellą to naprawdę świetne połączenie.

Wykorzystałam więc ugotowaną kasze jaglaną łącząc ją jedynie z jajkiem i przyprawami. Obok, na dużej patelni, przygotowałam gulasz dyniowy z pomidorami, natką pietruszki i serem mozzarella. I razem to wszystko stworzyło przepyszny zdrowy obiad, który na pewno powtórzę nie raz.

Jak już wspomniałam jednak, taki omlet z kaszy jaglanej świetnie też wypada w innych połączeniach. Można go podać nawet z gulaszem mięsnym czy po prostu słodką polewą i owocami.

Jednak, bardzo polecam poznanie połączenia z tym gulaszem dyniowym. Razem to wszystko smakuje cudownie, a podane z roszponką lub rukolą wygląda przepięknie. Zapraszam :)

Omlet z kaszy jaglanej z gulaszem dyniowym z mozzarellą

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 530 kalorii 25B, 59W, 22T, 8 g błonnika na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Omlet z kaszy jaglanej:

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Gulasz dyniowy:

  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 duże pomidory malinowe (ok. 400 g)
  • 150 g cukinii
  • 180 g dyni upieczonej (najlepiej hokkaido, ok. 200 g surowej)
  • 100 g sera mozzarella
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka oliwy
  • do podania: roszponka lub rukola / starty parmezan

PRZYGOTOWANIE

Omlet z kasy jaglanej:

  1. Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, żeby pozbyć się goryczki (opcjonalnie).
  2. W garnku zagotowujemy 1 szklankę wody. Gdy zacznie się gotować, wsypujemy kaszę, zmniejszamy ogień na mały i trzymamy pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę (ok. 15 minut). Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  3. Do kaszy dodajemy przyprawy i jajka. Mieszamy dokładnie i dzielimy na 2 porcje.
  4. Płaską patelnię z niskim brzegiem lekko natłuszczamy i porządnie rozgrzewamy. Wykładamy 1 porcję masy tworząc płaski placek, zmniejszamy ogień na średni i smażymy pod przykryciem ok. 2-3 minuty. Ostrożnie przewracamy i smażymy jeszcze ok. 2 minuty. Zdejmujemy i tak samo postępujemy z 2 porcją masy.

Gulasz dyniowy:

  1. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, pomidory i cukinię siekamy w kosteczkę, a dynię rozgniatamy widelcem (jeśli mamy surową pieczemy najpierw ją do miękkości w 200 stopniach).
  2. Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni. Podsmażamy na nim cebulę i czosnek.
  3. Po 1-2 minutach dorzucamy cukinię i smażymy ok. 1-2 minuty.
  4. Dodajemy pomidory dynię, 2-3 łyżki wody oraz przyprawy. Mieszamy, zmniejszamy ogień na średni i dusimy ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
  5. Po tym czasie dodajemy mozzarellę pokrojoną w kosteczkę, natkę pietruszki i mieszamy.
  6. Trzymamy na ogniu, aż mozzarella roztopi się do pożądanego stopnia i podajemy z omletem jaglanym. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ola 23 września 2024 - 09:00

Oj,oj jestem nacetalie dyniowym, dynia do wszystkiego a w lodówce stoją słoiczki z purée dyniowym i dlatego pytanie , czy do tego gulaszu mogę dodać puree z dyni? U Ciebie chyba pieczone kawałki i zapewne ładniej wyglądają ale nie mam teraz takiej dynii, jednak mam ochotę na taki omlet z takim gulaszem 👍❤️😁

Odpowiedz
Ola 23 września 2024 - 09:02

Przepraszam za słowo chodzi o „na etapie”

Odpowiedz

Skomentuj

Close