fbpx

Najłatwiejsze wegańskie ciasto czekoladowe z truskawkami – bez miksera

by Kucharka w baletkach

Już wspominałam wielokrotnie, że moja rodzina to grupa bardzo kapryśnych osób. Często zdarza się, że gotujemy właściwie dwa obiady, żeby każdy był zadowolony i prawie zawsze piekę przynajmniej dwa ciasta z tego samego powodu :p Mają szczęście, że lubię akurat gotować, ale czasem też kiedy jest dużo do ugotowania uciekam się do prostych i łatwych przepisów, które pozwalają mi zrobić, ale się nie narobić. I takie właśnie jest najłatwiejsze wegańskie ciasto czekoladowe z truskawkami. Robiłam je w tym samym czasie co sernik z musem malinowym (bo nie każdy lubi maliny… i sernik zresztą też, choć nie wiem jak to możliwe ;-)), przy którym jest trochę zabawy, więc chciałam, żeby poszło po prostu sprawnie. I nie dość, że szybko poszło to ciasto wyszło przecudownie czekoladowe, niemalże jak najlepsze brownie <3 Chyba nie muszę przekonywać nikogo do połączenia truskawek i czekolady, bo wiadomo, że to zawsze mistrzowski duet. Więc jeśli nie macie dużo czasu na robienie ciasta albo po prostu chcecie zrobić to szybko albo macie po prostu ochotę na pyszne czekoladowe ciacho to koniecznie wypróbujcie ;-)

Wegańskie ciasto czekoladowe z truskawkami

(blacha 20×20 cm)

~ 1,5 szklanki mąki pszennej
~ 0,5 szklanki cukru
~ 2 łyżki kakao
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 szklanka wody
~ 1/3 szklanki oleju
~ 1 łyżka octu balsamicznego
~ 300-400 g truskawek

~ do podania: cukier puder

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Z truskawek odcinamy szypułki i kroimy je na połówki.

Mąkę mieszamy z cukrem, kakao i proszkiem w dużej misce. Dodajemy wodę, olej i ocet balsamiczny. Mieszamy wszystko dokładnie do połączenia (można użyć do tego trzepaczki). Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy truskawki – polecam układać zewnętrzną skórką na wierzch, bo w innym wypadku (czyli w takim jak ja zrobiłam ;-)) cukier puder będzie wsiąkał w owoce, kiedy będziecie posypywać ;-)

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 35-40 minut (sprawdzamy patyczkiem czy gotowe). Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ervi 2 lipca 2019 - 10:42

Czekolada i truskawki połączenie idealne ;)

Odpowiedz
Ola 10 września 2023 - 08:24

Dziwi mnie ocet balsamiczny, bo wiem , ze dodaje się trochę kwasu, cytryny czy octu jabłkowego, winnego, ale jest go tak mała , ze chyba nie wpłynie na smak? Dlaczego akurat dałaś balsamiczny ciekawa jestem♥️😁😆

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 13 września 2023 - 13:34

Pasował mi jakoś smak do czekolady – wydaje mi się, że dużo lepiej go podkreśla niż ocet jabłkowy przy okazji nie dominując nad całością :) Myślę jednak, że z octem jabłkowym też będzie smacznie :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close