fbpx

Fit tarta z owocem kaki i ricottą, czyli zdrowa sernikowa tarta

by Kucharka w baletkach

Fit tarta z owocem kaki i ricottą to zdrowe ciasto, które idealnie nada się jako jesienne ekspresowe ciasto.

Owoc kaki, znany też jako persymona czy po prostu kaka, to pięknie pomarańczowy soczysty owoc, który cudownie smakuje już na surowo. Ja lubię wrzucić go do owsianki albo podać w naleśnikach. Jednak, sprawdza się też w mniej typowych połączeniach jak sałatka z awokado i fetą.

Dostałam jednak dużo owoców kaki jako prezent i stwierdziłam, że warto może wykorzystać je troszkę inaczej. I tak powstała przepyszna sernikowa tarta z ricottą bez cukru.

Fit tarta z owocem kaki i ricottą to zdrowy lekki deser bez cukru

Do tej tarty można użyć zarówno tradycyjnego kruchego maślanego spodu, jak tutaj, ale można też zrobić zdrowszą twarogową wersję. Ja uwielbiam obydwie, częściej wybieram tą drugą, bo jest łatwiejsza. Jednak, kruchy maślany spód to klasyk, który każdy uwielbia, więc powiedziałabym, że jest bezpieczniejszy ;)

Natomiast sam środek to waniliowy delikatny kremowy serek, na którym ułożone są plasterki kaki. Jest bardzo minimalistycznie, ale niezwykle pysznie. I naprawdę nie potrzeba tutaj nic więcej, żeby tarta była smaczna i słodka.

Samo przygotowanie tarty jest również łatwe i dość szybkie. W mniej niż godzinę tarta może pojawić się już u Ciebie w kuchni, a zdecydowana większość czasu tutaj to czas pieczenia. Oczywiście do tarty można użyć również innych owoców jak maliny, borówki czy truskawki. Obecnie, raczej mrożone, więc polecam rozmrozić je przed użyciem.

Zapraszam – przepyszna zdrowa sernikowa tarta z ricottą i owocem kaki poleca się na weekend i nie tylko :)

Fit tarta z owocem kaki i ricottą

Drukuj
Liczba porcji: 8 (tartownica o średnicy 22 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 184 kalorii 8B, 16W, 10T na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Spód:
  • 100 g twarogu półtłustego zmielonego
  • 50 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka erytrolu / ksylitolu / cukru
  • szczypta soli

Środek:

  • 250 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 g erytrolu / ksylitolu / cukru
  • 1-2 owoce kaki

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  2. Składniki na spód łączymy w misce na jednolite ciasto.
  3. Wylepiamy spód i boki tartownicy o średnicy ok. 22 cm tworząc spód.
  4. Podpiekamy 15 minut w rozgrzanym piekarniku.

Środek:

  1. Do osobnej miski wrzucamy serek ricotta, jajka, ekstrakt i erytrol. Mieszamy trzepaczką do połączenia.
  2. Owoce kaki obieramy, pozbawiamy środka i kroimy w plasterki.
  3. Do podpieczonego spodu wlewamy mieszankę z ricottą, a na wierzchu układamy plasterki kaki.
  4. Pieczemy 35 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close