fbpx

Bananowa babka z polewą z masła orzechowego bez cukru

by Kucharka w baletkach

Bananowa babka z polewą z masła orzechowego bez cukru powstała na odkrycie babki wielkanocnej na nowo. Uwielbiam puszystą babkę bezglutenową, którą robiłam przez wiele lat. Jednak potrzebowałam powiewu świeżości.

Doszło nawet do tego, że przez ostatnich kilka lat nie piekliśmy w domu babki. Jednak ostatnio podczas weekendowych zakupów wpadła mi w ręce piękna foremka na babkę. A z uwagi na to, że chcę w tym roku urządzić w moim rodzinnym domu prawdziwie pyszną Wielkanoc wzięłam ją od razu.

Wczoraj więc już w piekarniku wylądowała babka z bananów z polewą z masła orzechowego bez cukru. I efekt całkowicie przerósł moje oczekiwania.

Fit babka z bananów bez cukru z polewą z masła orzechowego jest pyszna i łatwa

Bananowa babka z polewą z masła orzechowego z boku

Jest to bowiem bardzo łatwa i szybka, a zarazem pięknie wyrośnięta, przepyszna, nie sucha, puszysta i słodka. Taka zupełnie wyjątkowa babka, która w ogóle nie przypomina tych twardych i suchych z cukierni.

Muszę przyznać, że ja absolutnie kocham masło orzechowe. Kiedy banany już odpowiednio dojrzały i wiedziałam, że to właśnie one posłodzą mi babkę to polewa z masła orzechowego stała się poniekąd koniecznością. Inaczej skończyłyby w moim ukochanym chlebku bananowym. Jednak Wielkanoc pchnęła mnie w nieco innym kierunku ;)

Powstała więc jedna z najlepszych bab wielkanocnych na świecie. Tradycyjne babki (nie ta puszysta bezglutenowa, o której wcześniej wspominam ;)) wydawały im się jakieś cierpkie i nieciekawe. Ta natomiast je dla mnie już zupełnie odczarowała.

Bananowa fit babka z polewą z masła orzechowego na pewno pojawi się u nas na Wielkanoc. Ja natomiast już wymyślam kolejne. Teraz już jakoś te babki m się spodobały ;)

Bananowa babka z polewą z masła orzechowego bez cukru

Drukuj
Liczba porcji: 10 (standardowa foremka na babkę) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 162 kalorii 4b, 19w, 9t, 2bł (w gramach)
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Babka bananowa:

  • 3 bardzo dojrzałe banany (ok. 300 g miąższu)
  • 2 jajka
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cynamonu

Polewa z masła orzechowego:

  • 1 duża łyżka masła orzechowego
  • 2-3 łyżki mleka
  • posiekane orzechy do posypania (u mnie nerkowce)

PRZYGOTOWANIE

Babka bananowa:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Obrane pokrojone na plasterki banany i jajka. Miksujemy blenderem na jednolitą masę.
  3. Dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką) i przekładamy do natłuszczonej foremki na babkę.
  4. Pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku i nakłuwamy patyczkiem sprawdzając czy jest suche w środku. Wyjmujemy i studzimy.
  5. Następnie kilka razy delikatnie uderzamy, żeby babka ładnie odczepiła się od foremki (ja kilka razy uderzyłam i zostawiłam do góry dnem, żeby grawitacja pomogła i po 10 minutach pięknie wyszło ;)).

Polewa z masła orzechowego:

  1. Na patelnię wrzucamy masło orzechowe i mleko.
  2. Podgrzewamy i mieszamy do połączenia, aż do uzyskania jednolitej polewy (w razie potrzeby dolewamy troszkę więcej mleka).
  3. Polewamy babkę i posypujemy posiekanymi orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia i podajemy. Smacznego :)
Bananowa babka z polewą z masła orzechowego kawałek w dłoni
Bananowa babka z polewą z masła orzechowego od góry

coś na dokładkę?

7 komentarzy

Ervisha 1 kwietnia 2019 - 17:06

Podoba mi się pomysł na babkę – fajny jest dodatek bannów, mąka pełnoziarnista jak i polewa z masła orzechowego :)

Odpowiedz
Magda 1 kwietnia 2019 - 20:16

Czy można do tego przepisu użyć maki bezglutenowej ? Jeśli tak to jaka najlepiej polecasz ?

Odpowiedz
pinkyyy 4 kwietnia 2019 - 11:51

Nie próbowałam, ale myślę, że fajnie mogłoby wyjść z jaglaną lub kukurydzianą :) I postaram się upiec, na którejś z tych mąk w weekend i dam znać – dziękuję za inspirację :* Pozdrawiam!

Odpowiedz
magda 7 kwietnia 2019 - 13:05

i jak efekt bezglutenowej babki ? jaka maka sprawdza sie najlepiej ?

Odpowiedz
pinkyyy 8 kwietnia 2019 - 07:54

Próbowałam z mąką kukurydzianą (taka sama ilość jak pełnoziarnistej w przepisie) i wyszła super! Nie jest tak puszysta co prawda, ale ładnie wyrosła i jest bardzo smaczna :)

Odpowiedz
Magda 8 kwietnia 2019 - 10:58

Super ! Dziękuje za inspiracje ! Z racji tego ze unikamy cukru i glutenu – szczególnie u naszej małej 2-łatki to Na pewno zrobię córce na święta :) wszystkie słodkości słodzone dojrzałym bananem są ekstra ! Pozdrawiam

Natalia 3 kwietnia 2019 - 09:50

Nie jestem ”babkowa” i u mnie na Wielkanoc się ich nie robi i nie jada, bo nikt nie lubi, ale ta wygląda bajerancko! ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close