fbpx
Home banany Bananowa babka z polewą z masła orzechowego bez cukru

Bananowa babka z polewą z masła orzechowego bez cukru

by pinkyyy

Przez ostatnich kilka lat nie piekliśmy w domu babki, ale podczas weekendowych zakupów wpadła mi w ręce piękna foremka na babkę, a że chcę w tym roku urządzić tutaj prawdziwie pyszną Wielkanoc wzięłam od razu, a wczoraj już w piekarniku wylądowała bananowa babka z polewą z masła orzechowego bez cukru. Bardzo łatwa i szybka, a zarazem pięknie wyrośnięta, nie sucha, puszysta i słodka. Ja absolutnie kocham masło orzechowe, więc kiedy banany już odpowiednio dojrzały i wiedziałam, że to właśnie one posłodzą mi babkę to polewa z masła orzechowego stała się poniekąd koniecznością. I powstała jedna z najlepszych bab wielkanocnych na świecie. Przyznam Wam szczerze, że generalnie nigdy nie byłam wielką fanką babek – wydawały im się jakieś cierpkie i nieciekawe, a ta je dla mnie już zupełnie odczarowała. Bananowa babka z polewą z masła orzechowego na pewno pojawi się u nas na Wielkanoc, a ja już wymyślam kolejne, bo teraz już jakoś te babki m się spodobały ;)

Bananowa babka z polewą z masła orzechowego bez cukru

(1 foremka na babkę – 8-10 porcji)

~ 3 bardzo dojrzałe banany (ok. 300 g miąższu)
~ 2 jajka
~ 60 ml oleju roślinnego
~ 150 g mąki pełnoziarnistej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
~ 1 łyżka cynamonu

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Obrane pokrojone na plasterki banany i jajka. Miksujemy blenderem na jednolitą masę. Dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką) i przekładamy do natłuszczonej foremki na babkę. Pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku i nakłuwamy patyczkiem sprawdzając czy jest suche w środku. Wyjmujemy i studzimy.

Następnie kilka razy delikatnie uderzamy, żeby babka ładnie odczepiła się od foremki (ja kilka razy uderzyłam i zostawiłam do góry dnem, żeby grawitacja pomogła i po 10 minutach pięknie wyszło ;)).

Polewa z masła orzechowego:
~ 1 duża łyżka masła orzechowego
~ 2-3 łyżki mleka
~ posiekane orzechy do posypania (u mnie nerkowce)

Na patelnię wrzucamy masło orzechowe i mleko. Podgrzewamy i mieszamy  do połączenia, aż do uzyskania jednolitej polewy (w razie potrzeby dolewamy troszkę więcej mleka). Polewamy babkę i posypujemy posiekanymi orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia i podajemy. Smacznego :)

Drukuj

coś na dokładkę?

7 komentarzy

Ervisha 1 kwietnia 2019 - 17:06

Podoba mi się pomysł na babkę – fajny jest dodatek bannów, mąka pełnoziarnista jak i polewa z masła orzechowego :)

Reply
Magda 1 kwietnia 2019 - 20:16

Czy można do tego przepisu użyć maki bezglutenowej ? Jeśli tak to jaka najlepiej polecasz ?

Reply
pinkyyy 4 kwietnia 2019 - 11:51

Nie próbowałam, ale myślę, że fajnie mogłoby wyjść z jaglaną lub kukurydzianą :) I postaram się upiec, na którejś z tych mąk w weekend i dam znać – dziękuję za inspirację :* Pozdrawiam!

Reply
magda 7 kwietnia 2019 - 13:05

i jak efekt bezglutenowej babki ? jaka maka sprawdza sie najlepiej ?

Reply
pinkyyy 8 kwietnia 2019 - 07:54

Próbowałam z mąką kukurydzianą (taka sama ilość jak pełnoziarnistej w przepisie) i wyszła super! Nie jest tak puszysta co prawda, ale ładnie wyrosła i jest bardzo smaczna :)

Reply
Magda 8 kwietnia 2019 - 10:58

Super ! Dziękuje za inspiracje ! Z racji tego ze unikamy cukru i glutenu – szczególnie u naszej małej 2-łatki to Na pewno zrobię córce na święta :) wszystkie słodkości słodzone dojrzałym bananem są ekstra ! Pozdrawiam

Natalia 3 kwietnia 2019 - 09:50

Nie jestem ”babkowa” i u mnie na Wielkanoc się ich nie robi i nie jada, bo nikt nie lubi, ale ta wygląda bajerancko! ;)

Reply

Skomentuj

Close