Bananowa babka z polewą z masła orzechowego bez cukru powstała na odkrycie babki wielkanocnej na nowo. Uwielbiam puszystą babkę bezglutenową, którą robiłam przez wiele lat. Jednak potrzebowałam powiewu świeżości.
Doszło nawet do tego, że przez ostatnich kilka lat nie piekliśmy w domu babki. Jednak ostatnio podczas weekendowych zakupów wpadła mi w ręce piękna foremka na babkę. A z uwagi na to, że chcę w tym roku urządzić w moim rodzinnym domu prawdziwie pyszną Wielkanoc wzięłam ją od razu.
Wczoraj więc już w piekarniku wylądowała babka z bananów z polewą z masła orzechowego bez cukru. I efekt całkowicie przerósł moje oczekiwania.
Fit babka z bananów bez cukru z polewą z masła orzechowego jest pyszna i łatwa
Jest to bowiem bardzo łatwa i szybka, a zarazem pięknie wyrośnięta, przepyszna, nie sucha, puszysta i słodka. Taka zupełnie wyjątkowa babka, która w ogóle nie przypomina tych twardych i suchych z cukierni.
Muszę przyznać, że ja absolutnie kocham masło orzechowe. Kiedy banany już odpowiednio dojrzały i wiedziałam, że to właśnie one posłodzą mi babkę to polewa z masła orzechowego stała się poniekąd koniecznością. Inaczej skończyłyby w moim ukochanym chlebku bananowym. Jednak Wielkanoc pchnęła mnie w nieco innym kierunku ;)
Powstała więc jedna z najlepszych bab wielkanocnych na świecie. Tradycyjne babki (nie ta puszysta bezglutenowa, o której wcześniej wspominam ;)) wydawały im się jakieś cierpkie i nieciekawe. Ta natomiast je dla mnie już zupełnie odczarowała.
Bananowa fit babka z polewą z masła orzechowego na pewno pojawi się u nas na Wielkanoc. Ja natomiast już wymyślam kolejne. Teraz już jakoś te babki m się spodobały ;)
SKŁADNIKI
Babka bananowa:
- 3 bardzo dojrzałe banany (ok. 300 g miąższu)
- 2 jajka
- 60 ml oleju roślinnego
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu
Polewa z masła orzechowego:
- 1 duża łyżka masła orzechowego
- 2-3 łyżki mleka
- posiekane orzechy do posypania (u mnie nerkowce)
PRZYGOTOWANIE
Babka bananowa:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Obrane pokrojone na plasterki banany i jajka. Miksujemy blenderem na jednolitą masę.
- Dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką) i przekładamy do natłuszczonej foremki na babkę.
- Pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku i nakłuwamy patyczkiem sprawdzając czy jest suche w środku. Wyjmujemy i studzimy.
- Następnie kilka razy delikatnie uderzamy, żeby babka ładnie odczepiła się od foremki (ja kilka razy uderzyłam i zostawiłam do góry dnem, żeby grawitacja pomogła i po 10 minutach pięknie wyszło ;)).
Polewa z masła orzechowego:
- Na patelnię wrzucamy masło orzechowe i mleko.
- Podgrzewamy i mieszamy do połączenia, aż do uzyskania jednolitej polewy (w razie potrzeby dolewamy troszkę więcej mleka).
- Polewamy babkę i posypujemy posiekanymi orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia i podajemy. Smacznego :)
8 komentarzy
Podoba mi się pomysł na babkę – fajny jest dodatek bannów, mąka pełnoziarnista jak i polewa z masła orzechowego :)
Czy można do tego przepisu użyć maki bezglutenowej ? Jeśli tak to jaka najlepiej polecasz ?
Nie próbowałam, ale myślę, że fajnie mogłoby wyjść z jaglaną lub kukurydzianą :) I postaram się upiec, na którejś z tych mąk w weekend i dam znać – dziękuję za inspirację :* Pozdrawiam!
i jak efekt bezglutenowej babki ? jaka maka sprawdza sie najlepiej ?
Próbowałam z mąką kukurydzianą (taka sama ilość jak pełnoziarnistej w przepisie) i wyszła super! Nie jest tak puszysta co prawda, ale ładnie wyrosła i jest bardzo smaczna :)
Super ! Dziękuje za inspiracje ! Z racji tego ze unikamy cukru i glutenu – szczególnie u naszej małej 2-łatki to Na pewno zrobię córce na święta :) wszystkie słodkości słodzone dojrzałym bananem są ekstra ! Pozdrawiam
Nie jestem ”babkowa” i u mnie na Wielkanoc się ich nie robi i nie jada, bo nikt nie lubi, ale ta wygląda bajerancko! ;)
Świetne przepisy, często inspiruje się tym blogiem