Naleśniki dyniowe z jogurtem i prażonym jabłkiem – idealne jesienne śniadanie

Dynia to moja największa jesienna warzywna miłość i nawet nie próbuję zliczać liczby kilogramów, które pochłaniam, bo chyba nie chciałabym nawet jej poznać ;-) W sezonie naprawdę nie ma dnia, żeby w moim domu nie było dyni albo żebym nie miała puree dyniowego czekającego na mnie w lodówce. Najczęściej ląduje ona w owsiankach na śniadaniach jak na przykład w waniliowej owsiance dyniowej, a kiedy mam więcej czasu smażę przepyszne placki z jabłkami na śniadanie. Ostatnio postanowiłam poszerzyć mój dyniowy repertuar i przygotowałam przecudownie jesienne i pyszne naleśniki dyniowe z jogurtem i prażonym jabłkiem. Mięciutkie, idealne dyniowe i cudownie komponujące się z delikatnym jogurtem i prażonymi jabłkami. Dla mnie te naleśniki dyniowe z jogurtem i prażonym jabłkiem to jedno z takich śniadań typu comfort food, które uwielbiam serwować sobie w weekend. I Wam też polecam :-)

Naleśniki dyniowe z jogurtem i prażonym jabłkiem

(2 porcje ~ 4 naleśniki)

Naleśniki:
~ 80-100 g płatków owsianych
~ 100 g puree z dyni (ok. 120 g dyni surowej)
~ 1 jajko
~ 125-150 ml wody
~ ew. 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia

Dynię pieczemy do miękkości w 200 stopniach (ok. 30 minut) i miksujemy blenderem na puree. Odstawiamy i studzimy.

Płatki owsiane mielimy na mąkę (wystarczy blenderem). Mieszamy z puree, jajkiem i wodą. Odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie sprawdzamy konsystencję, a jeżeli jest nieco za gęsta dolewamy troszkę wody. Smażymy 4 naleśniki na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni.

Przełożenie:
~ 180-200 g jogurtu naturalnego lub greckiego
~ 2 średnie jabłka (ok. 300 g)
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
~ ew. 1 łyżeczka msała

Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, którą możemy posmarować wcześniej masłem i posypujemy cynamonem. Dolewamy 3-4 łyżki wody i smażymy, aż jabłko zmięknie. Odstawiamy na chwilkę do lekkiego ostudzenia. 

Naleśniki smarujemy jogurtem, układamy jabłka i zwijamy wedle gustu. Podajemy z syropem klonowym lub miodem i masłem orzechowym. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *