Idealne ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy – bez cukru i mąki, łatwe i przepyszne

Choć kocham piec słodkie ciasta, przekładać torty kremami i lepić ciastka, to przyznam szczerze, że moimi ulubionymi ciastami są wilgotne, zazwyczaj keksówkowe, ciasta z owocami, ewentualnie lekko przekładane kremem na bazie twarożku, czyli wszelkie chlebki bananowe czy ciasta z jabłkami. A ostatnio wymarzyłam sobie ciasto pomarańczowe i znalazłam idealne ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy, lekko dopasowałam przepis do swoich potrzeb i powstało idealne ciasto pomarańczowe bez cukru. Jest cudownie pomarańczowe, niezwykle aromatyczne, wilgotne i uzależniające. Ja je posłodziłam miodem, a połączenie go z pomarańczą sprawiło, że wyszło nawet trochę świąteczne. Sklepy już nam powoli przypominają, że święta się zbliżają, więc nawet się wszystko dobrze wpasowało. Zapraszam – idealne ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy bez cukru i bez mąki przed Wami :-)

Idealne ciasto pomarańczowe z gotowanych pomarańczy

(keksówka 20×11 cm; jeżeli chcecie wyższe podwójcie wszystkie składniki)

~ 1 duża pomarańcza (ok. 250 g)
~ 100 g migdałów
~ 1 łyżka mąki kaszki kukurydzianej / mąki z ciecierzycy / kaszki manny
~ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
~ 3 jajka
~ 80 g miodu lub syropu klonowego
~ ew. 1 łyżeczka cynamonu

Pomarańczę bardzo dokładnie szorujemy i w całości przekładamy do głębokiego rondla i nalewamy tyle wody, aby przykryła pomarańczę. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ją ok. 2 godziny.

Po tym czasie wyjmujemy ją, lekko studzimy, a następnie w całości (nie obieramy jej!) miksujemy blenderem na jednolite puree.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Migdały mielimy blenderem na sypką masę.

Jajka wbijamy do miski, dodajemy miód i miksujemy ok. 5 minut, aż masa lekko powiększy swoją objętość i będzie miała lekko jaśniejszy kolor.

Puree, migdały, kaszkę lub mąkę z ciecierzycy, proszek do pieczenia i masę jajeczną dokładnie mieszamy w misce. Możemy dodać troszkę cynamonu, żeby było jeszcze bardziej świątecznie ;-)

Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-50 minut sprawdzając patyczkiem czy się przepiekło. Wyjmujemy, studzimy i podajemy. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *