fbpx
Home 5 składników Dwuskładnikowe placki dyniowe z jabłkiem

Dwuskładnikowe placki dyniowe z jabłkiem

by Kucharka w baletkach

Jeżeli obserwujecie mój profil na Instagramie już zapewne widzieliście te placki, ale wiem, że nie każdy ma Instagrama, więc muszą pojawić się też tutaj. U mnie ostatnio dynia to codzienność i szczerze powiedziawszy nie pamiętam już dnia, w którym nie jadłam dyni… Ale im więcej dyni tym lepiej, więc zapraszam dzisiaj na cudowne placki, które są jednymi z najłatwiejszych chyba placków ever, a do ich przygotowania potrzebujemy zaledwie 2 składników! Zapraszam na dwuskładnikowe placki dyniowe z jabłkiem. Kiedy robiłam ciasto nie byłam absolutnie przekonana, że wyjdzie, a ostatnio też musiałam porzucić moją ukochaną patelnię teflonową na rzecz nowej, bo niestety moja nowa kuchnia, a dokładniej płyta indukcyjna jej nie akceptuje :p Ale po wielu próbach już się polubiłyśmy z nową patelnia i te dwuskładnikowe placki dyniowe z jabłkiem usmażyły się wręcz idealnie. I do tego są takie prościutkie, a to jedne z najlepszych placków dyniowych, które jadłam w życiu. Do ich zrobienia polecam użycie dyni piżmowej, bo ma przyjemny lekko karmelowo-orzechowy posmak, który idealnie komponuje się z cynamonem i jabłkami. Polecam bardzo na śniadanie, podwieczorek czy kolację :)

Dwuskładnikowe placki dyniowe z jabłkiem

~ 300 g puree z dyni piżmowej (ok. 400 g surowej)
~ 2 jajka
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 1 duże jabłko (ok. 200 g)

Surową dynię pieczemy do miękkości w 200 stopniach. Wyjmujemy, studzimy lekko i blendujemy na puree.

Do puree dodajemy jajka i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Jabłko obieramy i kroimy na plasterki. Na rozgrzana patelnię łyżką wykładamy porcje ciasta. Do każdego przylepiamy plasterki jabłka i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Smażymy z każdej strony na średnim ogniu po ok. 1-2 minuty. Podajemy z twarożkiem / jogurtem / masłem orzechowym / syropem klonowym. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Ervisha 6 listopada 2018 - 19:57

Kiedy czasem jadłam jeszcze jajka od czasu do czasu robiłam podobne ale z samych jabłek lub bananów. Dynia na pewno dodaje smaku :)

Reply
Natalia 7 listopada 2018 - 10:57

Im więcej dyni tym lepiej – w 100% się zgadzam :) U mnie dynia również praktycznie codziennie :D

Reply
Marta 29 listopada 2020 - 08:06

Uwielbiam je! u mnie też coraz więcej dyni :)

Reply
Ola 1 grudnia 2020 - 07:35

Banalnie prosty przepis. Spróbuje go odtworzyć w wolnym czasie

Reply

Skomentuj

Close