fbpx

Necci, czyli włoskie naleśniki z mąki kasztanowej z ricottą i miodem – aromatyczne dwuskładnikowe naleśniki bez jajek

by Kucharka w baletkach

Naleśniki z mąki kasztanowej bez jajek powstały w wyniku mojej małej gry.

Gram sama ze sobą w taką grę. W każdym miesiącu kupuje jeden dziwny produkt, którego absolutnie nie umiem używać, zazwyczaj nie wiem jak smakuje i co można z nim zrobić.

Muszę powiedzieć, że dzięki tej zabawie poznałam mnóstwo nowych smaków. Co więcej, wiele z tych produktów zostało ze mną na stałe, jak na przykład więc bardzo polecam ;)

Tak właśnie odkryłam mąkę kasztanową, którą pokochałam już przed smażeniem necci, czyli włoskich kasztanowych naleśników. Ich zapach, który unosił się po kuchni od ciasta to było coś cudownego!

Szczerze powiedziawszy, kiedy kupowałam mąkę kasztanową, przez głowę przebiegła mi myśl, że jeszcze nie wiem co z nią zrobię. Jednak, wiedziałam na pewno jedną z rzeczy będą naleśniki. I powstały naprawdę przecudowne naleśniki z mąki kasztanowej bez jajek z serkiem ricotta i miodem, które są bardzo popularne we Włoszech. Muszę powiedzieć, że wcale się nie dziwię. Włosi są przecież znani są z miłości do dobrego jedzenia, a te naleśniki z mąki kasztanowej są naprawdę przepyszne.

Necci są niezwykle aromatyczne, mięciutkie, o lekko orzechowym posmaku. Absolutnie cudowne! Koniecznie kupujcie mąkę kasztanową i próbujcie! Ja na pewno wypróbuję jeszcze ich w wersji wytrawnej. Jednak, wersja słodka to najbardziej tradycyjna i dzisiaj zostawiam Was z nią. Nie pożałujecie ;)

Drukuj

Necci, czyli włoskie naleśniki z mąki kasztanowej z ricottą i miodem

Liczba porcji: 2 (4 naleśniki) Czas przygotowania: Wartości odżywcze 556 kalorii, 17B, 69W, 23T (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 125 g mąki kasztanowej
  • 200-250 ml wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g ricotty
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę kasztanową umieszczamy w misce.
  2. Dodajemy oliwę i wodę. Mieszamy trzepaczką do połączenia i pozbycia się grudek. Ciasto odstawiamy na 20 minut.
  3. Po tym czasie smażymy 4 cieniutkie naleśniki na porządnie rozgrzanej patelni nie będąc zbyt niecierpliwym ;)
  4. Każdy naleśnik smarujemy ricottą i zwijamy. Na wierzchu polewamy miodem i posypujemy cynamonem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Julia 17 kwietnia 2021 - 10:55

Wyglądają genialnie. Smakowite. Ja kupiłam taką mąkę w Kuchniach świata i mam zamiar z niej zrobić racuszki, ale te Twoje naleśniki tak kuszą….

Odpowiedz

Skomentuj

Close