fbpx

Idealna wuzetka z czekoladowym kremem

by Kucharka w baletkach

Wuzetka to jedno z ulubionych ciast w moim domu, a właściwie każdy urodzinowy tort, który przygotowuję to taka okrągła wuzetka. Moja rodzina uwielbia lekkie puszyste ciasta z miękkim słodkim biszkoptem i śmietanką (zamiast dość ciężkich kremów na bazie masła). I ostatnio postanowiłam ich troszkę rozpieścić i powstała idealna wuzetka z czekoladowym kremem, która okazała się przepyszna. Chociaż bardzo lubimy tradycyjną wersję wuzetki, to jednak czekoladowa ucieszyła wszystkich równie mocno ;) Idealna wuzetka z czekoladowym kremem jest idealnym ciastem dla czekoladoholików, bo mamy tutaj puszysty czekoladowy biszkopt, lekki czekoladowy krem na bazie śmietany i jeszcze mocno czekoladową polewę. Bardzo polecam – na osłodzenie tygodnia albo na weekend ciasto idealne :)

Drukuj

Idealna wuzetka z czekoladowym kremem

Liczba porcji: 20 (blaszka 35x25 cm) Czas przygotowania: Wartości odżywcze 323 kalorii, 5B, 30W, 20T, 1,5 bł (w gramach)

SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • do nasączenia: herbata owocowa lub czarna / sok

Krem czekoladowy:

  • 150 g deserowej lub gorzkiej czekolady
  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 śmietan fix lub inny zagęszczacz do śmietany
  • 250 g serka mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Polewa:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Żółtka, wodę i 1/2 szklanki cukru umieszczamy w mikserze i miksujemy do uzyskania jasnej, puszystej masy (ok. 10 minut).
  3. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Łączymy z żółtkami delikatnie mieszając dużą łyżką.
  4. Dodajemy mąki wymieszane z kakao i proszkiem. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
  5. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku sprawdzając patyczkiem, czy biszkopt się ładnie przepiekł.
  6. Wyjmujemy, studzimy i kroimy na 2 równe blaty.
  7. Nasączamy obydwa blaty herbatą lub sokiem (lub % jeśli lubicie ;)).

Krem czekoladowy:

  1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej: w rondelku zagotowujemy wodę (ok. 1/2- 1 szklanki) i ustawiamy nad nim miseczkę metalową z połamaną czekoladą. Co jakiś czas mieszamy, aż cała czekolada będzie cała płynna. Odstawiamy i zaczynamy działać ze śmietaną.
  2. W misie miksera umieszczamy śmietanę kremówkę i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec dodajemy śmietan fix oraz cukier puder.
  3. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy na średnich obrotach do połączenia.
  4. Dodajemy lekko już przestudzoną czekoladę i ponownie miksujemy.
  5. Masę wykładamy równomiernie na jeden blat. Dociskamy lekko drugim.

Polewa:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu do połączenia.
  2. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Mieszamy i ponownie stawiamy na ogień, znowu zagotowujemy i zdejmujemy. Powtarzamy, aż będzie miało konsystencję syropu.
  3. Polewę wykładamy równomiernie na wierzch ciasta. Odkładamy do zastygnięcia.
  4. Następnie przekładamy na lodówki na przynajmniej 2 godziny. Smacznego :)

 

coś na dokładkę?

4 komentarze

Agnieszka 15 kwietnia 2021 - 06:37

U mnie dawno nie było wuzetki. Przy najbliższej okazji zaskoczę wszystkich taką czeko wersją. :)

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 16 kwietnia 2021 - 10:31

O super, mam nadzieję, że będzie wszystkim smakować :) Moi domownicy byli wniebowzięci :D

Odpowiedz
Ervi 17 kwietnia 2021 - 19:10

Pomyślisz o wegańskim słonecznikowcu? :)

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 19 kwietnia 2021 - 17:06

Hmm nie myślałam wcześniej, ale powiem Ci, że dałaś mi małe wyzwanie :> pomyślę!

Odpowiedz

Skomentuj

Close