Omlet z łososiem wędzonym i szparagami pojawił się u mnie już kilka razy w tym roku. Dzieliłam się już przepisem na instagramie, ale tutaj też musiał zawitać. Święta i powrót do rzeczywistości trochę wybił mnie z rytmu bloggowaia (na szczęście gotowania nie ;p) i bardzo szybko nazbierały się zaległości. Ale pomysłów w głowie i w kuchni nie brakuje, więc nawet jeśli będzie teraz się coś rzadziej pojawiać (co mam nadzieję nie nastąpi) to nie znaczy, że leniuchuję, ale że przygotowuję coś ekstra :> Omlet z łososiem wędzonym i szparagami to idealne rozpoczęcie sezonu szparagowego – jest łatwy, szybki, zdrowy i pyszny, a jajka i szparagi to duet idealny. Na śniadanie, kolację czy lekki lunch sprawdzi się idealnie. Zapraszam :)
Omlet z łososiem wędzonym i szparagami
(1 porcja)
~ ok. 150 g szparagów zielonych
~ 1 mała cebula
~ 1 plaster wędzonego łososia (ok. 50 g)
~ 2 jajka
~ sól, pieprz
~ do podania: awokado, pomidor, pieczywo
Od szparagów odcinamy końcówki i blanszujemy je ok. 5 minut we wrzątku. Wyjmujemy i układamy na ręczniku papierowym, żeby odciekły z wody.
Na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Dorzucamy pokrojonego w kosteczkę wędzonego łososia. Smażymy 2-3 minuty, aż się lekko zarumienią. Układamy szparagi na środku patelni. W szklance mieszamy energicznie widelcem jajka z solą i pieprzem do połączenia i wlewamy na patelnię. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy pod przykryciem ok. 4-5 minut. Ostrożnie przewracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze minutkę. Podajemy z awokado, pokrojonym pomidorem i pieczywem. Smacznego :)
1 komentarz
Z pewnościa jest pożywny :)