Próżniowe pakowanie żywności to jedna z metod walki z marnotrawieniem jedzenia – zarówno we własnym gospodarstwie domowym, jak i w znacznie większej skali. Dzięki pakowarce możesz przedłużyć świeżość owoców, warzyw czy innych składników swojej diety lub dań, które podajesz w restauracji. Niezależnie od tego, czy kupujesz raczej niewielkie, czy hurtowe ilości jedzenia, technika pakowania próżniowego pomoże Ci racjonalnie zarządzać zasobami. Jedynym, czego potrzebujesz, jest pakowarka próżniowa do żywności wraz z odpowiednimi akcesoriami. Zaciekawiliśmy Cię? Czytaj dalej!
Pakowanie próżniowe żywności — na czym polega?
Pakowanie próżniowe to skuteczna metoda przedłużenia świeżości jedzenia. Zasady działania tego procesu są proste – usuwamy powietrze z worka (lub pojemnika), a następnie hermetycznie go zamykamy. Dzięki temu:
- spowalniamy utlenianie i chronimy żywność m.in. przed rozwojem bakterii,
- zapobiegamy nabieraniu lub traceniu wilgoci.
To z kolei sprawia, że dłużej możemy się cieszyć świeżością produktów. Pakowanie próżniowe nie tylko przedłuża ich trwałość, ale także:
- pozwala na zachowanie walorów smakowych i zapachowych, a także wartości odżywczych,
- ułatwia przechowywanie i transport,
- pomaga w zachowaniu czystości i higienicznych warunków w domowej czy restauracyjnej kuchni,
- chroni przed intensywnymi zapachami, np. serów czy ryb,
- umożliwia porcjowanie na mniejsze paczki, co z kolei pomaga w niemarnowaniu żywności.
Co można pakować próżniowo? Spektrum możliwości jest tu naprawdę szerokie:
- mięso,
- sery,
- owoce morza,
- warzywa i owoce,
- pieczywo,
- gotowe dania,
- świeże zioła i inne.
Aby wdrożyć nowe nawyki związane z przechowywaniem żywności – w domu czy w swoim lokalu, zdecydowanie potrzebujesz dobrego sprzętu. Pakowarka próżniowa do żywności sprawi, że zapomnisz o stratach w postaci zepsutego jedzenia.
Jak wybrać najlepszą pakowarkę próżniową?
Podczas poszukiwania pakowarki próżniowej do żywności, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych parametrów, które wpływają na jej funkcjonalność. Oto cechy oraz parametry, na które należy zwrócić uwagę:
Możliwość obsługi różnych rozmiarów opakowań – dzięki temu zapakujesz zarówno małe, jak i większe paczki. Znaczenie ma tu m.in. długość listwy.
Moc urządzenia – wpływa na szybkość i skuteczność pracy. Najlepiej, aby wynosiła nie mniej niż 120 W.
Maksymalne ciśnienie – to jeden z kluczowych aspektów, który wpływa na to, jak skutecznie można zgrzać opakowanie z żywnością. Urządzenie z ciśnieniem od 0,60 do 0,80 bar sprawdzi się do użytku domowego, a z ponad 0,80 bar – do profesjonalnego.
Liczba i szerokość zgrzewu – zgrzew odpowiada za szczelność zamknięcia.
Jak widać, pakowarka próżniowa do żywności nie jest urządzeniem, jakie można wybierać pod wpływem chwili czy reklamy. Aby dobrze Ci służyła, przeanalizuj swoje potrzeby oraz wskazane wyżej parametry.
Rodzaje pakowarek próżniowych — którą wybrać?
Zastanów się również nad tym, jakie urządzenie będzie najlepsze w Twoim przypadku. Na rynku można znaleźć dwa rodzaje pakowarek próżniowych.
Pakowarki do żywności komorowe to zazwyczaj duże urządzenia z jedną lub dwiema komorami, które mogą zgrzewać niezależnie od siebie. Takie modele mają zastosowanie w lokalach gastronomicznych, sklepach mięsnych oraz zakładach produkcyjnych.
Natomiast pakowarka listwowa to mniejsze urządzenie, do użytku domowego albo do mniejszych lokali. Nie zajmuje dużo miejsca i na pewno sprosta Twoim wymaganiom, jeśli nie używasz zgrzewarki z dużą częstotliwością i intensywnością.
Mamy nadzieję, że wiesz już więcej na temat pakowarek próżniowych i zdecydowałeś się na konkretny model. Życzymy ci wyłącznie udanych zakupów. Powodzenia!
Artykuł sponsorowany