fbpx

Pieczone klopsiki z bobu i soczewicy z hummusem z bobu – bobowa wersja falafeli z hummusem

by Kucharka w baletkach

W restauracjach serwujących bliskowschodnie specjały często można natknąć na falafele serwowane na głębokim talerzu wypełnionym hummusem. Dla mnie to absolutnie mistrzostwo świata, które jest tak samo pyszne, jak kaloryczne (ale przecież od czasu do czasu można sobie pozwolić ;-)). Więc postanowiłam stworzyć sezonową wersję tego dania używając mięsistego przepysznego bobu. Pokazywałam Wam już bardzo prosty i pyszny hummus z bobu, a dzisiaj dołożymy do niego wegańskie mięciutkie lekko korzenne i pyszne klopsiki z bobu i soczewicy. Taki zestaw to naprawdę mistrzostwo – hummus z bobu jest cudownie kremowy i smaczny, a klopsiki są mięsiste, lekko chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Ja byłam zachwycona efektem, więc koniecznie spróbujcie zrobić te pieczone klopsiki z bobu i soczewicy z hummusem, bo jestem pewna, że będziecie mieli takie same odczucia ;-)

Pieczone klopsiki z bobu i soczewicy z hummusem z bobu

(16 klopsików – 2 porcje)

~ 150 g bobu (ok. 100 g obranego)
~ 100 g suchej soczewicy brązowej
~ 1 czubata łyżka mąka z ciecierzycy (ok. 25 g)
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
~ 2-3 łyżki sosu sojowego
~ sól, pieprz

Bób obieramy i gotujemy do miękkości (ok. 5-6 minut) lub gotujemy, studzimy i obieramy.

Soczewicę gotujemy osobno do miękkości i lekko studzimy.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.

Bób, soczewicę i mąkę z ciecierzycy wrzucamy do miski. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy czosnek, zmielone ziele angielskie, sos sojowy, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie.

Następnie wilgotnymi dłońmi (najlepiej wlać sobie do miseczki letnią wodę i maczać dłonie przed każdym klopsikiem) formujemy w dłoniach klopsiki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 20-25 minut. Odstawiamy na 5 minut i podajemy z hummusem z bobu i z kaszą / ryżem lub pieczywem. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close