Pizza capriciosa (+ciasto do pizzy)

Chyba nie znam osoby, która nie lubi pizzy. Każdy może znaleźć jakąś wersję dla siebie, bo można ją zrobić dosłownie z wszystkim! Jednak to co najważniejsze w pizzy musi być zachowane: pyszne ciasto, sos i ser. Swoją pizzę doskonaliłam 8 lat (o ja, nawet nie spodziewałam się takiej liczby!). Czytałam wiele różnych poradników na temat pieczenia domowej i znalazłam prawie ideał. Do niego brakuje mi tylko specjalnego kamienia do pizzy, który kiedyś zdobędę! Wtedy będzie jeszcze pyszniejsza, ale o to chyba trudno.. Jak dla mnie przebija wszelkie pizze w polskich pizzeriach (włoskich jeszcze nie odwiedziłam..). Dla moich chłopaków najlepsza to pizza capriciosa, którą robię niezmiennie od lat. I cały czas proszą o kolejną. A oni są naprawdę wybredni :p Więc chyba wiadomo, że jest absolutnie konieczna do zrobienia ;)

Pizza capriciosa (+ciasto do pizzy)


Ciasto (2 średnie pizze):

~ 30 g świeżych drożdży
~ 300 ml ciepłej wody
~ 1 łyżka oleju
~ 0,5 łyżeczki soli
~ 450 g mąki pszennej

Drożdże rozpuszczamy w wodzie.  Dodajemy olej i sól. Wsypujemy stopniowo mąkę wyrabiając elastyczne ciasto. Zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy:
~ 1 cebula posiekana
~ 2 duże pomidory drobno pokrojone
~ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
~ 1 łyżka oliwy
~ 1 łyżka suszonego oregano
~ 1 łyżka suszonej bazylii

Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory i chwilę smażyć. Dodać koncentrat i przyprawy. Zostawić na małym ogniu i dusić, aż powstanie sos. W razie potrzeby dodać trochę koncentratu lub wody. Blenderem zmiksować na jednolity sos.

Farsz:
~ 150 g mozzarelli
~ 150 g sera żółtego
~ 150 g szynki konserwowej lub gotowanej (polecam kurczaka wędzonego, ciekawy smak daje)
~ 400 g pieczarek

Pieczarki pokroić w plasterki, szynkę w kosteczkę, a sery zetrzeć.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na 2 krążki podginając na każdym lekko brzegi. Wysmarować każdy sosem. Bezpośrednio na sos wysypać mozzarellę startą. Wyłożyć pieczarki i szynkę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 225 stopni na 13 minut. Po tym czasie wyjąć, posypać serem żółtym i włożyć ponownie na 5-7 minut. ( Ja każdą pizzę piekę osobno ;)). Smacznego :)

Drukuj



6 thoughts on “Pizza capriciosa (+ciasto do pizzy)”

    • Oj bardzo mi przykro, robię ją od 15 lat i zawsze wychodziła. Choć fakt faktem – z czasem coraz lepsza, ale jak z każdym daniem to kwestia wprawy :-)
      Zawinić też mogły drożdże (może były nieświeże w sklepie lub ciasto za krótko wyrastało?) lub typ mąki (ja używam pszennej 550). Mam nadzieję, że następna już wyjdzie przepisowo!
      Pozdrawiam serdecznie!

  • Pizzy nigdy sobie nigdy nie odmówię. Pyszne, smaczne i pasuje na prawie każdą okazję. Fajnie, że postanowiłaś się doskonalić w tym kierunku. Ja w ogóle kocham wloskie jedzenie. Zakochałam się w nim kiedy pierwszy raz poleciałam do Rzymu. Włosi są mistrzami w kuchni.

    Pozdrawiam serdecznie

    • Oj to prawda – włoskie jedzenie to same cudowności i tym bardziej cieszę się, że ja w końcu wybieram się do Rzymu niedługo <3 Tylko już dzisiaj wiem, że nie będę się mogła tam na nic zdecydować, bo będę chciała spróbować absolutnie wszystkiego :p

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *