fbpx

Tort z jagodami i truskawkami

by Kucharka w baletkach

Zbliżały się urodziny babci, więc już na samą myśl o tworzeniu jakiegoś tortu dla Niej cieszyłam się w duchu. Szczerze powiedziawszy długo szukałam w Internecie czegoś ciekawego, innego, specjalnego. Ale zawsze coś mi nie pasowało. Był już dzień przed, więc musiałam brać się do roboty, a w głowie miałam pustkę. Weszłam wtedy do spiżarni i zobaczyłam słoiczek jagód i to one były moją inspiracją. A wykorzystując jeszcze pierwsze truskawki powstał cudowny tort z jagodami i truskawkami, który smakuje latem <3  Tort jest klasyczny i prosty, ale czasem bez sensu komplikować, bo zwyczajne jest niedoceniane. Ciasto wychodzi naprawdę puszyste i przepyszne, idealne na letnie upały. A najważniejsze, że smakował babci. Zapraszam na przepyszny i delikatny tort z jagodami i truskawkami :)

Tort z jagodami i truskawkami

(tortownica o średnicy 28 cm)
Biszkopt:
~ 4 jajka duże (użyłam wiejskich)
~ 1 szkl cukru białego
~ 4 łyżki wody
~ 2/3 szkl mąki pszennej
~ 2/3 szkl mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka ubić z 0,5 szkl cukru i wodą na puszystą jasną masę (ok. 10 minut należy miksować). W drugiej misce ubić białka z resztą cukru na sztywną pianę. Masę żółtkową wymieszać z białkami delikatnie łyżką. Dodać zmieszane mąki z proszkiem i delikatnie połączyć.
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w 175 stopniach ok. 20 minut. Sprawdzić patyczkiem i wyjąć z piekarnika. Zostawić do ostudzenia. (ja biszkopt upiekłam dzień przed)
Po ostudzeniu przekroić na 3 części.
Środek:
~ 0,5 l śmietany 30%
~ 1 śmietan-fix (możecie użyć 2, ale jeden też był ok)
~ 2 łyżki cukru pudru
~ 2 słoiczki jagód (po ok. 250 ml)
~ 1 tabliczka czekolady mlecznej/deserowej startej (lub pokruszone ciastka czekoladowe)
~ 250 g truskawek
~ wiórki kokosowe na boki
Śmietanę kremówkę ubić. Pod koniec dodać śmietan-fix i cukier puder. Jagody osączyć z syropu. Na 1 części biszkoptu wyłożyć 1/3 śmietany, pół ilości jagód i pół ilości czekolady. Przykryć 2 biszkoptem. Ponownie wyłożyć 1/3 śmietany, resztę jagód i resztę czekolady. Przykryć 3 częścią biszkoptu. Tort posmarować resztą śmietany. Boki obkleić wiórkami, a na wierzchu ułożyć pięknie pokrojone truskawki. Wstawić na 1 godzinkę do lodówki. Podawać.

Smacznego ;)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Lubię jedzenie 30 lipca 2013 - 10:35

Po przekrojeniu o wiele korzystniej :)

Odpowiedz
admin 30 lipca 2013 - 12:31

Mialam dokladnie takie samo odczucie wstawiajac zdjecia ;p

Odpowiedz
Joanna Kołodziejska 29 maja 2014 - 20:53

MNIAM! Chcę go ! TERAZ <3

Odpowiedz

Skomentuj

Close