fbpx

Tarta z cukinią i fetą, czyli najlepsza tarta z cukinią

by Kucharka w baletkach

Tarta z cukinią i fetą to była pierwsza tarta, którą zrobiłam. Pamiętam, że podchodziłam do niej bardzo sceptycznie. Cukinia i feta nie wydawały mi się najlepszym połączeniem. Jednak, okazało się zupełnie inaczej. I cukinia z fetą okazały się wręcz najlepszym połączeniem.

Moja nieufność wynikała z tego, że fetę kojarzyłam ze szpinakiem albo z sałatką grecką. Jednak, próbując pierwszy raz cukinii i fety razem, zrozumiałam, że nie ma wręcz lepszego połączenia. I od tej tarty stało się ulubionym połączeniem zarówno mojej mamy, jak i mojej.

Potem już bardzo często zestawiałam cukinię i fetę przygotowując chociażby greckie placki z cukinii. Jednak, wciąż zdecydowany prym w tej kwestii wiedzie tarta z cukinią i fetą.

Do tej tarty zawsze używam mojego ulubionego ciasta na bazie prawdziwego masła i twarogu. Ten drugi może tutaj zaskoczyć. Zapewniam Was jednak, że to ciasto smakuje dzięki niemu cudownie, a sam w sobie nie jest w ogóle wyczuwalny. Spód jest chrupiący, sycący, wyrazisty i pyszny.

Natomiast wierzch to już mięciutka aromatyczna cukinia o delikatnym smaku, wyrazista słona feta, ostry szczypiorek i odrobina tymianku. Bardzo polecam i zapraszam. Przepyszna tarta z cukinią, jeden z najlepszych przepisów z cukinii, jaki istnieje, przed Wami :)

Tarta z cukinią i fetą

(tartownica o średnicy 22 cm)

Spód:

  • 100 g twarogu półtłustego
  • 60 g masła miękkiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa)

1.Ser mieszamy z masłem. Dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy szybko na jednolite ciasto (w razie potrzeby dosypując troszkę mąki). Zawijamy w folię spożywcza i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

3. Spód i boki natłuszczonej lekko formy do tarty wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku.

Farsz:

  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 cukinie pokrojone w plastry (ok. 600-700 g)
  • 2 łyżki oliwy (fajny smak daje bazyliowa)
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku (lub kilka gałązek świeżego posiekanego)
  • 100 g sera feta pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

4. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią cukinię i smażymy na średnim ogniu, aż się ładnie zarumieni i zmięknie.

5. Podpieczony spód smarujemy równomiernie jogurtem. Układamy na nim cukinię.

6. Posypujemy suszonym tymiankiem, a następnie fetą i szczypiorkiem. Podpiekamy dodatkowe 10-15 minut. Podajemy. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Fitsweet.me 5 września 2017 - 16:18

Bardzo fajne połączenie. Kocham tarty :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close