Tarta z cukinią i fetą to była pierwsza tarta, którą zrobiłam. Pamiętam, że podchodziłam do niej bardzo sceptycznie. Cukinia i feta nie wydawały mi się najlepszym połączeniem. Jednak, okazało się zupełnie inaczej. I cukinia z fetą okazały się wręcz najlepszym połączeniem.
Moja nieufność wynikała z tego, że fetę kojarzyłam ze szpinakiem albo z sałatką grecką. Jednak, próbując pierwszy raz cukinii i fety razem, zrozumiałam, że nie ma wręcz lepszego połączenia. I od tej tarty stało się ulubionym połączeniem zarówno mojej mamy, jak i mojej.
Potem już bardzo często zestawiałam cukinię i fetę przygotowując chociażby greckie placki z cukinii. Jednak, wciąż zdecydowany prym w tej kwestii wiedzie tarta z cukinią i fetą.
Tarta z cukinią i fetą idealna na sezon cukiniowy
Do tej tarty zawsze używam mojego ulubionego ciasta na bazie prawdziwego masła i twarogu. Ten drugi może tutaj zaskoczyć. Zapewniam Was jednak, że to ciasto smakuje dzięki niemu cudownie, a sam w sobie nie jest w ogóle wyczuwalny. Spód jest chrupiący, sycący, wyrazisty i pyszny.
Natomiast wierzch to już mięciutka aromatyczna cukinia o delikatnym smaku, wyrazista słona feta, ostry szczypiorek i odrobina tymianku. Bardzo polecam i zapraszam. Przepyszna tarta z cukinią, jeden z najlepszych przepisów z cukinii, jaki istnieje, przed Wami :)
SKŁADNIKI
Spód:
- 100 g twarogu półtłustego
- 60 g masła miękkiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa)
Farsz:
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 cukinie pokrojone w plastry (ok. 600-700 g)
- 2 łyżki oliwy (fajny smak daje bazyliowa)
- 2 łyżeczki suszonego tymianku (lub kilka gałązek świeżego posiekanego)
- 100 g sera feta pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Ser mieszamy z masłem. Dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy szybko na jednolite ciasto (w razie potrzeby dosypując troszkę mąki). Zawijamy w folię spożywcza i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- Spód i boki natłuszczonej lekko formy do tarty wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku.
Farsz:
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią cukinię i smażymy na średnim ogniu, aż się ładnie zarumieni i zmięknie.
- Podpieczony spód smarujemy równomiernie jogurtem. Układamy na nim cukinię.
- Posypujemy suszonym tymiankiem, a następnie fetą i szczypiorkiem. Podpiekamy dodatkowe 10-15 minut.
- Podajemy. Smacznego :)
1 komentarz
Bardzo fajne połączenie. Kocham tarty :)