Tarta z cukinią i fetą

Pamiętam, że kiedy pierwszy raz ją robiłam podchodziłam do niej bardzo sceptycznie. Cukinia i feta? A to pasuje? Fetę raczej kojarzyłam ze szpinakiem albo z sałatką grecką. A tu na tarcie… Niemniej jednak bardzo miło się zaskoczyłam. Aż tak miło, że tarta z cukinią i fetą ta stała się moim i mojej mamy ulubieńcem. W sumie to cieszymy się, że mój tata i bracia są raczej mięsożerni… Wiecie… Więcej zostaje dla nas ;) A połączenie cukinii i fety, które kiedyś wydawało mi się zaskakujące, okazuje się ciekawsze niż to popularne ze szpinakiem. W sezonie letnim taka tarta z cukinią i fetą to absolutna konieczność do wyczarowania w swojej kuchni. I dodatkowo bardzo podoba się gościom, więc sprawdzi się na każdej imprezie :>

Tarta z cukinią i fetą

(tartownica o średnicy 22 cm)

Spód:
~ 100 g twarogu półtłustego
~ 60 g masła miękkiego
~ 1/2 łyżeczki soli
~ 100 g mąki pszennej (może być pełnoziarnista)

Ser mieszamy z masłem. Dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy szybko jednolite ciasto (w razie potrzeby dosypując troszkę mąki, ale raczej nie powinno być to konieczne). Zawijamy w folię spożywcza i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Spód i boki natłuszczonej lekko formy do tarty wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku.

Farsz:
~ 150 g gęstego jogurtu naturalnego (ja używam firmy Zott, ale można też użyć greckiego)
~ 2 cukinie pokrojone w plastry (ok. 600-700 g)
~ 2 łyżki oliwy (fajny smak daje bazyliowa)
~ 4 łyżeczki suszonego tymianku (lub kilka gałązek świeżego posiekanego)
~ 200 g sera feta pokrojonego w kostkę
~ 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią cukinię i smażymy na średnim ogniu, aż się ładnie zarumieni i zmięknie.

Podpieczony spód smarujemy równomiernie jogurtem. Układamy na nim cukinię.

Posypujemy suszonym tymiankiem, a następnie fetą i szczypiorkiem. Podpiekamy dodatkowe 10-15 minut. Podajemy. Smacznego :-)

Drukuj


1 thought on “Tarta z cukinią i fetą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *