Jeszcze będę miała dla Was jedną propozycję z młodą kapustą, ale tak zakochałam się w jej zasmażanej wersji z masłem (zwykłym lub orzechowym), że szczerze powiedziawszy, trudno mi zrobić z niej coś innego :p A na mały odpoczynek od młodej kapusty mam dla Was propozycję na inne zielone sezonowe cuda, czyli szparagi. Tym razem zapieczone na pizzie jaglanej z dodatkiem łososia wędzonego z ciągnącą się mozzarellą na wierzchu. Łosoś wędzony i szparagi to naprawdę świetne połączenie, którego musicie spróbować. A pizza jaglana z łososiem, szparagami i mozzarellą to już istna poezja. I do tego taka zdrowa i dobra dla naszego organizmu. Zapraszam serdecznie, pizza jaglana z łososiem, szparagami i mozzarellą przed Wami :)
Pizza jaglana z łososiem, szparagami i mozzarellą
(2 sztuki)
~ 100 g kaszy jaglanej
~ 100 g łososia wędzonego
~ 400 g szparagów zielonych
~ 100 g mozzarelli
~ sól, pieprz
~ 1 łyżka sosu sojowego
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i lekko studzimy. Następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Solimy i pieprzymy. Dodajemy sos sojowy i pokrojonego łososia (możecie wrzucić troszkę curry, jeśli chcecie uzyskać bardziej żółty kolor ;)). Mieszamy dokładnie i rozsmarowujemy na blaszce na 2 pizze. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Ze szparagów odrywamy twarde końcówki i gotujemy je w osolonym wrzątku ok. 5-7 minut. Odcedzamy. Następnie układamy je na upieczonych pizzach. Na wierzchu posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy jeszcze 5 minut w 180 stopniach. Podajemy. Smacznego :)
4 komentarze
wooow :) Takiej wersji pizzy to nigdy nie jadłam :D
pozdrawiam,
Kaśka
————-
zapraszam do mnie
https://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/
Nigdy nie jadłam pizzy na takim spodzie – fajny pomysł ;)
Masz oryginalne pomysły Patrycjo. Jestem zachwycona wyborem pizzy u Ciebie.
Mega się cieszę Kasiu, że wpadły Ci w oko- ja tak kocham pizzopodobne rzeczy, że się trochę nazbierało przez lata :p Mam nadzieję, że jutro skorzystasz z któregoś ;-)