Kaszę orkiszową pierwszy raz spróbowałam już dawno temu, ale było to jakoś w okresie, kiedy spróbowałam bulguru i początkowo trochę blado przy niej wypadła… Ale znalazłam jeszcze w szafce spory jej zapas i stwierdziłam, że czas wydobyć z niej potencjał i powstała kasza orkiszowa z młodą kapustą i tuńczykiem. I teraz już ją naprawdę doceniłam. Jak dla mnie, kasza orkiszowa świetnie pasuje do wszelkich polskich dań – z wieprzowiną, burakami, grzybami, kaczką komponuje się świetnie. I połączenie jej z młodą kapustą i to był bardzo dobry pomysł. Mamy tutaj jeszcze tuńczyka, trochę sera wiejskiego i mozzarellę. Bardzo prosto, a tak smacznie. Zapraszam – kasza orkiszowa z młodą kapustą i tuńczykiem przed Wami :)
Kasza orkiszowa z młodą kapustą i tuńczykiem
~ 100-150 g kaszy orkiszowej
~ 1 cebula
~ 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (po odsączeniu 120-130 g)
~ 1 duża marchewka
~ 1 średnia główka kapusty (bez głąbu ok. 400 g)
~ 100 g serka wiejskiego
~ 1 grubszy plaster mozzarelli (ok. 50 g)
~ 1 łyżka oliwy
~ sól, pieprz ziołowy
Kaszę orkiszową gotujemy wg przepisu na opakowaniu (u mnie 15 minut). Odcedzamy i odstawiamy.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy poszatkowaną kapustę. Smażymy cały czas mieszając. Dodajemy obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody. Smażymy do miękkości warzyw. Wrzucamy odsączonego tuńczyka. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kaszę orkiszową. Mieszamy i dokładamy pokrojoną mozzarellę i serek wiejski. Mieszamy, aż się roztopią. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Podajemy od razu. Smacznego :)
2 komentarze
Nigdy nie jadłam takiej kaszy – nawet jej nie widziałam ;)
popatrzyłem na zdjęcie i aż zgłodniałem :P musi być smaczne. Zapraszam do mnie ;)