fbpx

Risotto z brązowego ryżu ze szparagami

by Kucharka w baletkach

To już ostatnia propozycja na szparagi, jaką Was zaszczycę, bo już całkowicie przerzucam się na inne sezonowe warzywa. Jest ich tyle, że aż nie wiadomo co wybierać, sezon wiosenno-letni jest cudowny <3 Ale musi być piękne zakończenie szparagowego szaleństwa, więc przygotowałam przepyszne i zdrowe risotto ze szparagami. Czasem w kuchni warto uciec się do prostoty, bez zbędnych kombinacji, a i tak można ugotować coś wyjątkowego w smaku. I takie właśnie jest to risotto. Ale w zdrowszej wersji, bo to risotto z brązowego ryżu ze szparagami i wędzonym kurczakiem. Mamy tutaj wędzoną pierś kurczaka, paprykę, szparagami, szczyptę pietruszki, a całość dopełnia ser żółty. Prosto, a tak smacznie. Zakochacie się, zapraszam na Risotto z brązowego ryżu ze szparagami i wędzonym kurczakiem ;)

Risotto z brązowego ryżu ze szparagami

~ 100-150 g ryżu brązowego
~ 1,5 szklanki bulionu (+ ew. białe wytrawne wino do podlewania)
~ 1 cebula
~ 1 pojedyncza wędzona pierś z kurczaka (ok. 200-250 g)
~ 1 duża czerwona papryka
~ 1 pęczek szparagów (500 g)
~ 2 plastry sera żółtego
~ sól, pieprz
~ garść natki pietruszki
~ 1 łyżka masła

Na maśle podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Po ok. 1-2 minutach wrzucamy ryż i smażymy ok. 1 minutę. Całość zalewamy bulionem, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby podlewając wodą lub białym wytrawnym winem.
Ze szparagów odrywamy twarde końcówki i gotujemy je ok. 5 minut, aż będą miękkie.
Pierś kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Gdy się ładnie zrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a po 2 minutach pokrojone szparagi. Mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut.
Gdy ryż już będzie gotowy dodajemy podsmażonego kurczaka z warzywami. Mieszamy dokładnie. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pokrojony w kostkę ser. Mieszamy dokładnie. Solimy i pieprzymy. Mieszamy jeszcze raz i podajemy. Smacznego :)

 

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 9 czerwca 2016 - 18:54

Kolorowo :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close