fbpx

Pizza śniadaniowa z jajkiem, czyli brekkie pizza

by Kucharka w baletkach

Już od jakiegoś czasu w głowie kołatała mi myśl o zrobieniu pizzy z patelni i w końcu powstała ona w wersji śniadaniowej z jajkiem sadzonym na środku, szynką i serem. Pizza śniadaniowa z jajkiem, czyli brekkie pizza jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia, pracy przy niej dużo nie ma i można spokojnie zaserwować ją sobie nawet w tygodniu, bo może się robić, kiedy my rano próbujemy siebie samych ogarnąć ;) A całość da się przygotować w 10 minut (tylko warto wcześniej sobie pokroić składniki ;)). Ja do pizzy z patelni będę wracać na pewno bardzo często, czy to w wersji śniadaniowej czy obiadowej. A z samym przepisem można też kombinować zmieniając dodatki czy nawet robiąc na różnych mąkach. Moja pizza śniadaniowa z jajkiem, czyli brekkie pizza powstała na mące pełnoziarnistej, ale jeżeli macie pod ręką zwykłą pszenną, owsianą czy gryczaną warto spróbować też z nimi ;)

Pizza śniadaniowa z jajkiem, czyli brekkie pizza

Pizza:
~ 60-70 g mąki pszennej pełnoziarnistej/owsianej
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 1 duże jajko
~ szczypta soli

Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. Dodajemy jajko, 2-3 łyżki letniej wody i dokładnie mieszamy (konsystencja podobna do ciasta na pancakes)). Wykładamy na rozgrzaną patelnię (ja smażyłam na teflonowej, więc nie musiałam natłuszczać, ale jeżeli nie jesteście pewni to lepiej posmarować cieniutko olejem) i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 2-3 minuty. Delikatnie przewracamy.

~ sos pomidorowy lub 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (jeżeli używamy przecieru potrzebujemy jeszcze po ok. 1/2 łyżeczki oregano i bazylii)
~ 2-3 plastry wędliny (u mnie polędwica sopocka)
~ 2 plastry sera żółtego startego (ok. 40 g)
~ 1 jajko
~ sól, pieprz

Na usmażoną już stronę pizzy wykładamy sos i smarujemy równomiernie. Układamy wędlinę pokrojoną w kostkę, a na nią ser na bokach pozostawiając małe kółko w środku puste. Do niego wbijamy jajko, posypujemy solą i pieprzem. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu, aż ser się roztopi, a białko zetnie. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 15 października 2018 - 18:09

I prosze… w taki oto smaczny i prosty sposób można równie smacznie zjeść :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close