Placki z twarogu i banana

Bakłażanowe szaleństwo się skończyło. Mam nadzieję, że zachęciłam Was chociaż troszkę do eksperymentowania z tym pięknym warzywem, bo pole do popisu jest ogromne, a naprawdę warto ;) Dzisiaj mam już dla Was propozycję na przepyszne śniadanie – placki z twarogu i banana. O połączeniu bananów i twarogu pisałam już kilkakrotnie i bardzo często serwuję je sobie w naleśnikach i kanapkach, więc postanowiłam stworzyć z niego całe danie. I powstały niezwykle delikatne, sernikowe, lekko słodkie placuszki poprawiające humor z samego rana! Z masłem orzechowym i jogurtem smakują niebiańsko! Co prawda, nie są zbyt łatwe do smażenia, bo jest w nich mało mąki. Ale z drugiej strony dzięki temu są właśnie takie delikatne i sernikowate. Więc jeśli boicie się, że trudno będą się obracać dodajcie trochę więcej, smak nie ucierpi zbytnio ;) Ale ja najbardziej lubię właśnie takie, których delikatność kojarzy mi się z leniwymi mojej mamy. Placki z twarogu i banana -musicie ich spróbować :)

Placki z twarogu i banana

(2 porcje)

~ 250 g twarogu półtłustego
~ 1 duży banan
~ 1 jajko
~ 50 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
~ 3-4 łyżki mleka (wody)
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Twaróg i banana rozgniatamy widelcem łącząc je w ten sposób. Dodajemy jajko, mąkę, proszek i mleko. Dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy placki na średnim ogniu z każdej strony. Podajemy z jogurtem i masłem orzechowym obsypane cynamonem. Smacznego :)

 

Drukuj



4 thoughts on “Placki z twarogu i banana”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *