Dzisiaj mam już dla Was propozycję na przepyszne śniadanie – placki z twarogu i banana. O połączeniu bananów i twarogu pisałam już kilkakrotnie i bardzo często serwuję je sobie w naleśnikach i kanapkach, więc postanowiłam stworzyć z niego całe danie. I powstały niezwykle delikatne, sernikowe, lekko słodkie placuszki poprawiające humor z samego rana! Z masłem orzechowym i jogurtem smakują niebiańsko! Co prawda, nie są zbyt łatwe do smażenia, bo jest w nich mało mąki, ale dzięki temu są właśnie takie delikatne i sernikowate. Bardzo polecam – placki z twarogu i banana przed Wami :-)
Placki z twarogu i banana
(2 porcje)
~ 250 g twarogu półtłustego
~ 1 duży banan
~ 1 jajko
~ 50 g mąki pszennej/ pełnoziarnistej/ jaglanej
~ 3-4 łyżki mleka lub wody
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Twaróg i banana rozgniatamy widelcem łącząc je w ten sposób. Dodajemy jajko, mąkę, proszek i mleko. Dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię porządnie, zmniejszamy ogień na średni i smażymy placki z każdej strony po ok. 2-3 minuty. Podajemy z jogurtem i masłem orzechowym obsypane cynamonem. Smacznego :)
7 komentarzy
Na pewno były przepyszne; ) W takiej konfiguracji nie robiłam, ale z samego banana uwielbiam ;) Świetny pomysł na szybkie serniczki w miniaturowej wersji ;)
yyy, z bananem jeszcze nie jadłam :) pomysł na jutrzejsze śniadanko już mam, dziękuję!
bananowych z twarogiem nigdy nie jadłam, ale chyba czas sprobować.
Zapraszam do mnie :)
"Smak tkwi w prostocie" :) A ja śliwkom ufam, ufam też mojej babci od której dostałam śliwki :)
Bardzo lubię te placuszki – kilka razy robiłam ;)
Czy te placuszki można zrobić dzień wcześniej żeby dac dzieciom na śniadanie do szkoły? czy będą czarne od banana? robiłam z samego sera i było ok, ale z bananem jednak fajnie brzmi.
Tak! :) Ja wielokrotnie robię placki z bananem i biorę następnego dnia do pracy i nie są czarne, więc myślę, że powinny być super :)
Rewelacja!
Idealnie delikatne z konfiturą jagodową pycha.
Czekam na więcej przepisów :)