Pozostając dalej w greckich klimatach, które bardzo kojarzą mi się ze świeżością, latem i beztroską mam dzisiaj dla Was kolejną propozycję, ale tym razem wegetariańską. A do tego taką, którą pasuje na każdą porę dnia – bo czy nie ma dobrej pory na placki? Na słodko czy na wytrawnie, zawsze spoko! Tym razem zrobiłam wytrawną wersję z cukinią, suszonymi pomidorami i koperkiem. Wszystko pięknie się skomponowało i placuszki są naprawdę przepyszne! Sycące, delikatne z wyraźną nutką koperku, który zawsze przywołuje mi na myśl lato (u nas zawsze typowo w niedzielę – ziemniaki z koperkiem ;p). Spróbujcie koniecznie, bardzo smaczny sezonowy przepis, a cukinia potrafi zaskoczyć, jak zestawi się ją z odpowiednimi składnikami ;)
Koperkowe placki z cukinii z suszonymi pomidorami
(ok. 12 placków)
~ 1 duża cukinia (ok. 400 g)
~ 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 75 g)
~ 50 g suszonych pomidorów (użyłam bez zalewy)
~ 1 mały pęczek koperku
~ 1 jajko
~ przyprawa uniwersalna, pieprz
Cukinię ścieramy na małych oczkach i rękoma odciskamy sok. Wsypujemy do niej mąkę, lekko posiekane pomidory, posiekany koperek i wbijamy jajko. Doprawiamy przyprawą uniwersalną (u mnie vegeta naturalna) i pieprzem. Mieszamy i łyżką nakładamy porcje na rozgrzaną patelnię formując placuszki. Podajemy z dipem (czosnkowym lub tzatziki)/surówkami lub sałatką. Smacznego :)
5 komentarzy
A ja mam na działce już kilka dorodnych cukiń i muszę zrobić z nich podobny użytek :) Pyszne musiały być te placki i świetnie się prezentują :)
Apetyczne ;) Może w ten sposób wykorzystam suszone pomidory z Lidla, które okazały się niezjadliwe ;/
Placuszki z cukinii robię często ale nie dodawałam jeszcze do nich koperku :)
Fajny ten dodatek koperku :)
Taka zdrowa wersja placuszków z cukinii to coś dla mnie :) A do tego kocham suszone pomidory! Moja dzisiejsza kolacja :)