Choć samo pojęcie super food jest dla mnie bardziej chwytem marketingowym niż faktycznie super wartościowym jedzeniem, to muszę przyznać, że wiele z tych super food jest naprawdę bardzo smacznych i warto włączyć je od czasu do czasu do swojej diety.
Dzisiaj Was do tego zachęcam serwując Wam cudowną sałatką – sałatka z komosą ryżową, brokułami, jajkami i awokado przed Wami. Połączenie awokado i jajek to już mistrzostwo, a dodanie jeszcze brokułów i komosy sprawia, że jest jeszcze pyszniej, zdrowiej i piękniej.
Idealna sałatka na wieczór albo na obiad w pracy – nie będzie trzeba stać w kolejce do mikrofalówki ;-) Bardzo polecam!
Sałatka z komosą ryżową, brokułami, jajkami i awokado
( 2 porcje)
~ 100 g komosy ryżowej
~ 4 jajka
~ 1/2 brokuła (ok. 200 g)
~ 1 opakowanie mieszanki sałat
~ 1 średnie awokado
~ sól, pieprz
~ 1-2 łyżki sosu sojowego
Komosę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Jajka gotujemy na twardo – ok. 8-10 minut, a brokuły gotujemy ok. 5-6 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odstawiamy.
Do dużej salaterki (lub dwóch mniejszych) wrzucamy mieszankę sałat. Rozkładamy na niej komosę ryżową, którą skrapiamy sosem sojowym. Układamy ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki lub ósemki, różyczki brokuła i awokado pokrojone w plasterki. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem. Możemy ewentualnie skropić sokiem z cytryny. Podajemy. Smacznego :-)
4 komentarze
Lubię sąłatkiP)
Baaaardzo smakowało ,polecam!
Baaaardzo smakowało ,polecam! Jest inna niż wszystke
Super, bardzo się cieszę <3 Połączenie awokado, komosy i jajek robi tu fajną robotę :)