Sałatka z komosą ryżową, brokułami, jajkami i awokado – pyszna, zdrowa i zielona

Choć samo pojęcie super food jest dla mnie bardziej chwytem marketingowym niż faktycznie super wartościowym jedzeniem, to muszę przyznać, że wiele z tych super food jest naprawdę bardzo smacznych i warto włączyć je od czasu do czasu do swojej diety. I ja dzisiaj Was do tego zachęcam serwując Wam cudowną sałatką – sałatka z komosą ryżową, brokułami, jajkami i awokado przed Wami. Połączenie awokado i jajek to już mistrzostwo, a dodanie jeszcze brokułów i komosy sprawia, że jest jeszcze pyszniej, zdrowiej i piękniej. Idealna sałatka na wieczór albo na obiad w pracy – nie będzie trzeba stać w kolejce do mikrofalówki ;-) Bardzo polecam <3

Sałatka z komosą ryżową, brokułami, jajkami i awokado

( 2 porcje)

~ 100 g komosy ryżowej
~ 4 jajka
~ 1/2 brokuła (ok. 200 g)
~ 1 opakowanie mieszanki sałat
~ 1 średnie awokado
~ sól, pieprz
~ 1-2 łyżki sosu sojowego

Komosę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Jajka gotujemy na twardo – ok. 8-10 minut, a brokuły gotujemy ok. 5-6 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odstawiamy.

Do dużej salaterki (lub dwóch mniejszych) wrzucamy mieszankę sałat. Rozkładamy na niej komosę ryżową, którą skrapiamy sosem sojowym. Układamy ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki lub ósemki, różyczki brokuła i awokado pokrojone w plasterki. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem. Możemy ewentualnie skropić sokiem z cytryny. Podajemy. Smacznego :-)

Drukuj


1 thought on “Sałatka z komosą ryżową, brokułami, jajkami i awokado – pyszna, zdrowa i zielona”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *