Spaghetti z dyni makaronowej z sosem pomidorowym i parmezanem to danie, o którym marzyłam bardzo długo. Na dynię makaronową bowiem polowałam od samego początku sezonu dyniowego. Nawet specjalnie wybrałam się na targ warzywny po to, żeby przekonać się tylko, że tam jej nie ma ;)
I kilka dni później znalazłam ją w dyskoncie koło mojej pracy. Wtedy już nawet nie liczyłam, że ją znajdę, a kupowałam sobie poobiednie przekąski, żeby jakoś dotrwać do końca dnia. Dynia makaronowa, którą upolowałam wyglądała jak wielki melon w paski i zresztą w smaku coś z melona ma, więc to nie do końca takie złudne ;)
Oczywiście na pierwszy raz chciałam zrobić spaghetti z dyni makaronowej w sosie pomidorowym, ale troszeczkę zbyt agresywnie podeszłam do włókien po upieczeniu jej i zamiast makaronowych włókien otrzymałam bardziej nieregularne puree ;)
Wykorzystałam je oczywiście w pyszny sposób. Jednak, od razu kupiłam drugą i stąd moja przestroga – bądźcie delikatni dla dyni makaronowej. Ja od razu wjechałam w nią widelcem z pełną mocą. Trzeba jednak delikatnie porozdzielać włókna, a najpiękniejsze i najdłuższe są przy samych pestkach. Idąc dalej w głąb sami zobaczycie, że włókna robią się krótsze, ale wciąż da się zachować ich makaronową konsystencję ;)

Spaghetti z dyni makaronowej z sosem pomidorowym to idealna kolacja
Już za drugim razem udało mi się przygotować upragnione spaghetti z dyni makaronowej z sosem pomidorowym i parmezanem. Dla mnie takie warzywne spaghetti to idealny pomysł na kolację. Jedzą je trochę czujemy się jakbyśmy jedli włoskie kaloryczne danie, a to delikatne warzywa z odpowiednim podaniem.
Co więcej, lekko melonowa dynia makaronowa cudownie komponuje się z pomidorami i parmezanem, a całość wychodzi po prostu przepyszna. Polecam serdecznie, polujcie na dynię makaronową i róbcie to cudo :)

SKŁADNIKI
Spaghetti dyniowe:
- 1 dynia makaronowa (ok. 2 kg)
Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 duże pomidory
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 4-5 łyżek startego parmezanu (ok. 50 g)
PRZYGOTOWANIE
Dynia:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Dynię kroimy na połowę wzdłuż. Wkładamy do piekarnika pestkami do góry i pieczemy ok. 40-45 minut.
- Wyjmujemy i lekko studzimy. Usuwamy pestki, a następnie ostrożnie widelcem dzielimy miąższ dyni na włókna i przekładamy do miseczek, w których będziemy podawać spaghetti. Jeżeli chcemy możemy jeszcze skropić je oliwą przed podaniem, ale nie jest to konieczne ;)
Sos pomidorowy:
- Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Dodajemy pokrojone drobniutko pomidory i przecier. Dolewamy 2-3 łyżki wody. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy na ogniu ok. 5 minut mieszając.
- Miksujemy blenderem na gładki sos. Wykładamy na przygotowane spaghetti z dyni.
- Przygotowane spaghetti posypujemy parmezanem. Na wierzchu można jeszcze ułożyć listek świeżej bazylii. Smacznego :)


1 komentarz
Zjadłabym xD