Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym z indykiem i mozzarellą

Poza podawaniem szparagów z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim zapiekanie ich w sosie beszamelowym to chyba najpopularniejszy sposób ich podania. Zresztą nic dziwnego, bo kuchnia francuska uwielbia szparagi, więc te najbardziej popularne i zresztą najładniejsze dania będą właśnie wychodziły spod jej skrzydeł. Ja postanowiłam urozmaicić troszkę dodając indyka i powstały szparagi zapiekane w sosie beszamelowym z indykiem i mozzarellą. Bardzo delikatne, pięknie prezentujące się danie, które można zarówno podać na romantyczną kolację, jak i rodzinny obiad. W sezonie szparagowym powiedziałabym nawet, że upieczenie szparagów w beszamelu to wręcz konieczność, a sezon niestety zawsze kończy się zdecydowanie za szybko… Więc korzystajmy póki są, bo takich sezonowych pyszności nie warto sobie odmawiać. Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym z indykiem i mozzarellą przed Wami :)

Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym z indykiem i mozzarellą

(2 porcje)

~ 1/2 pęczka szparagów (ok. 250 g)
~ 250 g piersi indyka lub kurczaka
~ sól, pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Od szparagów odłamujemy twarde końcówki. Myjemy je, osuszamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Pierś kroimy na mniejsze kawałki, solimy, pieprzymy i układamy na szparagach (ja ułożyłam na dole i na środku, ale to już kwestia gustu, choć moim zdaniem warto zostawić główki z samym sosem, bo to najładniejsze części szparagów ;-)).

Sos beszamelowy:
~ 2 łyżki masła
~ 1 łyżka mąki pszennej
~ 300 ml mleka
~ solidna szczypta gałki muszkatołowej
~ sól, pieprz

Do rondelka wkładamy masło. Podgrzewamy i roztapiamy, a następnie dodajemy masło. Mieszamy energicznie, aż mleko i masło ładnie się połączą. Cały czas mieszając dolewamy mleko i podgrzewamy, aż powstanie sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylewamy na szparagi i indyka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut.

~ 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g)

Na indyku i szparagach wysypujemy równomiernie startą mozzarellę. Pieczemy jeszcze ok. 7 minut. Wyjmujemy i podajemy. Smacznego :)

Drukuj


1 thought on “Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym z indykiem i mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *