Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym z indykiem i mozzarellą to jeden z moich ulubionych przepisów na szparagi.
Uwielbiam oczywiście jeść szparagi z jajkiem koszulce i sosem holenderskim w wersji tradycyjnej lub wegańskiej. Lubię robić też przeróżne tarty ze szparagami, naleśniki czy makarony. Zresztą sekcja z przepisami na szparagi na blogu pokazuje, że zawsze staram się wykorzystać sezon szparagowy najlepiej jak się da ;)
Jednak, uważam, że żeby zdążyć wykorzystać sezon na szparagi jak najlepiej, warto opierać się na prostych i szybkich przepisach. A te dłuższe i bardziej skomplikowane zostawiać sobie na weekendy, kiedy mamy więcej czasu i ochoty na gotowanie. Chociaż możemy nigdy nie mieć czasu i ochoty, a wtedy takie łatwe przepisy jak te zapiekane szparagi z sosem sprawdzą się idealnie.
Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym z indykiem i mozzarellą to łatwy i szybki przepis, idealny na co dzień albo na specjalne okazje
Sos beszamelowy to sos, który każdy lubi. Nawet jeśli mówi, że nie, to raczej znaczy, że woli inne, ale ten też jest ok. Ja mam dokładnie takie podejście do sosu beszamelowego. Lubię go, ale kiedy nie ma go za dużo. Jego nadmiar sprawia, że danie jest zbyt ciężkie i mdłe. W tym przepisie natomiast mamy idealne proporcje do mięsa, warzyw i sera.
Takie zapiekane szparagi to delikatne w smaku i pięknie prezentujące się danie. Można je podać jako romantyczna kolacja ze świecami, jako rodzinny niedzielny obiad albo po prostu jako szybka i łatwa kolacja w tygodniu. Danie robi się w dużej mierze samo, a my musimy tylko je trochę przygotować.
To ekspresowe danie ze szparagami można podać z pieczonymi ziemniakami, ale również z kaszą, ryżem lub nawet pieczywem. Pasuje do wszystkiego i wszystkim smakuje. Bardzo polecam :)
SKŁADNIKI
- 1/2 pęczka szparagów (ok. 250 g)
- 250 g piersi indyka lub kurczaka
- sól, pieprz
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 300 ml mleka
- solidna szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Wierzch:
- 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Od szparagów odłamujemy twarde końcówki. Myjemy je, osuszamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
- Pierś kroimy na mniejsze kawałki, solimy, pieprzymy i układamy na szparagach (ja ułożyłam na dole i na środku, ale to już kwestia gustu, choć moim zdaniem warto zostawić główki z samym sosem, bo to najładniejsze części szparagów ;)).
Sos beszamelowy:
- Do rondelka wkładamy masło. Podgrzewamy i roztapiamy.
- Dodajemy mąkę. Mieszamy energicznie, aż mleko i masło ładnie się połączą.
- Cały czas mieszając dolewamy mleko i podgrzewamy, aż powstanie sos.
- Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Wylewamy na szparagi i indyka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut.
Wierzch:
Na indyku i szparagach wysypujemy równomiernie startą mozzarellę. Pieczemy jeszcze ok. 7 minut. Wyjmujemy i podajemy. Smacznego :)
1 komentarz
Trafiłam na miłośniczkę szparagów :D