Tagliatelle z warzywami i mozzarellą

Zauważyłam, że na pierwszym roku moje główne pożywienie stanowił makaron i pamiętam, jak prawie w każdym tygodniu proponowałam Wam go w innej postaci. Potem trochę już bardziej się urozmaiciłam i chciałam nauczyć się nowych rzeczy, ale makaron i tak gości u mnie często. Z tym, że teraz zazwyczaj skłaniam się już ku wypróbowanym połączeniom, a ostatnio króluje u mnie w szczególności ten z łososiem wędzonym. Na szybki obiad makaron zawsze niezastąpiony, a że nadszedł poniedziałek to właśnie takich szybkich przepisów nam potrzeba. Dzisiaj mam dla Was propozycję na wegetariańską wersję tagliatelle – tagliatelle z warzywami i mozzarellą. I muszę powiedzieć, że smakiem dorównał :> Połączenie świeżych warzyw (które powoli znikają :(), ziół prowansalskich i mozzarelli jest absolutnie cudowne! Tagliatelle z warzywami i mozzarellą posmakuje nawet typowym mięsożercom :p A na jutro dla nich tez już coś przygotowałam ;)

Tagliatelle z warzywami i mozzarellą

(2 porcje)

~ 150-200 g makaronu tagliatelle
~ 1 duża cebula
~ 300 g pieczarek
~ 3 pomidory
~ 1 cukinia średnia (ok. 300 g)
~ 100 g mozzarelli
~ sól, pieprz
~ 1 łyżka ziół prowansalskich
~ 1-2 łyżki oliwy

Makaron tagliatelle gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojone drobno pomidory i pokrojoną w kostkę cukinię. Dusimy do miękkości warzyw. Następnie wrzucamy makaron i dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy solidnie. Wrzucamy zioła. Mieszamy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę mozzarellę. Mieszamy dokładnie, żeby rozeszła się po całości. Trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 minuty, aby mozzarella stworzyła lekką powłoczkę wokół makaronu i zarazem pozostała ciągnąca. Podajemy od razu. Smacznego :)

Drukuj



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *