fbpx

Tarta cytrynowa z bezą – idealne połączenie kwaskowatości i słodyczy

by Kucharka w baletkach

Tarta cytrynowa z bezą była robiona już wielokrotnie w moim domu, a i tak za każdym razem efekt smakowy mnie po prostu zachwyca. Nie jestem wielką fanką cytryn, nie rozumiem ludzi, którzy zamiast lodów o smaku ciasteczek lub waniliowych wybierają limonkowe, ale ta tarta pokazuje, że cytryny mają wielki potencjał. Tarta cytrynowa z bezą jest jednocześnie słodka, maślana i orzeźwiająca. Spód jest kruchutki i maślany, krem kwaskowy i ciężki, a beza słodka i lekka. Dla mnie jedna z najlepszych słodkich tart, która pokazała mi, że kuchnia francuska jednak wie, co robi. I za każdym razem tarta cytrynowa z bezą budzi podziw wśród gości i każdy chce jej spróbować, więc tym bardziej polecam :)

Tarta cytrynowa z bezą

(tartownica o średnicy 25 cm)

Spód:
~ 175 g mąki pszennej
~ 100 g masła zimnego 
~ 1 żółtko
~ 1 łyżeczka cukru pudru

Mąkę łączymy z masłem jak ciasto na zacierki. Dodajemy żółtko i cukier. Szybko wyrabiamy na ciasto.

Owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a ciastem wylepiamy formę do tarty. Spód podpiekamy przez 20 minut. Wyjmujemy.

Krem:
~ 150 ml soku wyciśniętego z cytryn (z 3-4 sztuk)
~ 50 ml wody
~ 100 g cukru
~ skórka starta z 2 cytryn
~ 1 łyżka mąki ziemniaczanej
~ 50 g masła
~ 2 żółtka
~ 1 jajko

Sok z wodą, skórkę, cukier i mąkę ziemniaczaną podgrzewamy mieszając. Masa bardzo zgęstnieje. Pozostawiając na średnim ogniu dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści.

Dodajemy po kolei żółtka i jajko mieszając trzepaczką. Wylewamy na podpieczony spód i studzimy.

Beza:
~ 4 białka
~ 100 g cukru
~ 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier po każdym razie miksując. Dodajemy mąkę i miksujemy.

Układamy na kremie. Całą tartę wstawiamy jeszcze na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjmujemy i odstawiamy na 2-3 godziny. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

aneta chmielinska 1 września 2013 - 13:35

Kolejne do zrobienia po środzie ^^

Odpowiedz
Magda 1 września 2013 - 14:16

ach, jaka piękna ta beza! i cała tarta oczywiście :)

Odpowiedz
Dusia 2 września 2013 - 11:20

wow cudownie wyszła ta beza

Odpowiedz
Karo K 11 listopada 2013 - 10:26

robiłam, polecam, przepyszna!:) dzisiaj moje drugie podejście:)

Odpowiedz

Skomentuj

Close