Tarta z cukinią, łososiem i ricottą

W ten piękny słoneczny weekend zapraszam Was na danie inspirowane kuchnią francuską, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc możecie spakować je pięknie w piknikowy koszyk i wybrać się z rodziną na łono natury – tarta z cukinią, łososiem i ricottą :) I nie wiem dlaczego, ale to właśnie Francuzi najbardziej kojarzą mi się z kocykami w parku z kieliszkiem wina w ręku i wielkim wiklinowym koszem wypełnionym brioche, croissantami czy innymi cudami. A ja właśnie mam dla Was to inne cudo :D Przepyszna tarta wypełniona cukinią, łososiem, ricottą na wierzchu z ciągnącą się mozzarellą. Takie danie kuchni francuskiej z włoskim wypełnieniem ;p Ale smakuje naprawdę cudownie, tarta z cukinią, łososiem i ricottą jest delikatna, smaczna i sycąca. Pięknie się prezentuje i na pewno Was usatysfakcjonuje ;>

Tarta z cukinią, łososiem i ricottą

(tortownica o średnicy 22 cm)

Ciasto:
~ 100 g twarogu półtłustego (najlepiej zmielonego)
~ 100 g mąki (u mnie pełnoziarnista, ale pszenna też będzie ok ;))
~ 50 g masła lub margaryny
~ solidna szczypta soli

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy na jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki. Po tymczasie wylepiamy wytłuszczoną formę do tarty i nakłuwamy widelcem spód.
Podpiekamy ok. 10-15 minut w 190 stopniach.

Nadzienie:
~ 1 cebula
~ 1 średnia cukinia (ok. 250 g)
~ 100 g łososia wędzonego
~ 150 g ricotty
~ 1 jajko
~ 1/2 kostki mozzarelli (ok. 50 g)
~ sól, pieprz
~ oliwa do smażenia

Na odrobinie oliwy podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojonego łososia oraz startą i odsączoną (!) cukinię. Smażymy parę minut. Solimy i pieprzymy dokładnie. Odstawiamy na 10 minut, żeby lekko ostygło.
Następnie wbijamy jajko i dodajemy ricottę. Dokładnie mieszamy. Wypełniamy podpieczony spód i pieczemy ok. 15 minut w 190 stopniach. Następnie wykładamy startą mozzarellę i wkładamy jeszcze na 5 minut. Wyjmujemy, kroimy i podajemy. Smacznego :)


Viva Ricotta! edycja III

Drukuj



2 thoughts on “Tarta z cukinią, łososiem i ricottą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *