Tradycyjny żurek na wędzonych żeberkach i białej kiełbasie to najbardziej popularna odmiana żurku.
Przyznam szczerze, że nie sądziłam, że kiedykolwiek będę kupować wędzone żeberka. Jednak, miłość ku tradycji i odkrywaniu kuchni świata (w tym naszej polskiej) zwyciężyła. Dodatkowo, chciałam trochę poczuć się jak staropolska gospodyni i zaserwować mojemu chłopu prawdziwy tłusty żur z pętem białej kiełbasy i jajkiem na twardo. W moim domu rodzinnym stety niestety nie było tradycji żurkowania i musiałam zaczerpnąć wiedzy gdzie indziej.
Rozglądając się w Internetach odkryłam, że istnieje kilka rodzajów żurku, czego absolutnie się nie spodziewałam. Pokazywałam już przepis na wielkanocny żurek na białej kiełbasie, który powstał w wyniku tych poszukiwań. Jednak, na nim się wtedy nie skończyło i powstały też inne. A w tym przepis na żurek, który najczęściej widzę w menu restauracji w Polsce.
Tradycyjny żurek na wędzonych żeberkach i białej kiełbasie to żurek idealny dla kochających polskie smaki

Żurek na wędzonych żeberkach i kiełbasie to żurek, który pokocha każdy kto lubi kuchnię polską. Mi osobiście bardziej posmakował ten wielkanocny, który jest nieco delikatniejszy w smaku. Jednak, słyszałam też głosy, że to właśnie ten jest lepszy, a nawet, że to najlepszy i najbardziej wyrazisty w smaku, które pewna osoba jadła w życiu.
Tradycyjny żurek na wędzonych żeberkach i białej kiełbasie świetnie się też sprawdził jako przekąska dla znajomych, którzy wpadli do nas wieczorem i od nich też usłyszałam, że jest super kremowy i pyszny. Więc skoro każdy z 7 testerów mówi, że pyszny to chyba można zaufać, prawda? ;)

SKŁADNIKI
Bulion:
- 1,5 l wody
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera (ok. 100 g)
- ok. 5 cm pora
- 1 mała cebula (opalona nad kuchenką gazową lub w piekarniku)
- 1 łyżeczka soli
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 6-7 ziarenek pieprzu
- 1 garść świeżej natki pietruszki
Żurek:
- 400 g wędzonych żeberek
- 400 g białej kiełbasy (ok. 4 sztuki)
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 500 ml zakwasu na żurek (lub taki z tego przepisu ;))
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- do podania: ugotowane na twardo jajka
PRZYGOTOWANIE
Bulion:
- Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Umieszczamy w garnku. Dodajemy por, a następnie wlewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia.
- Zmniejszamy ogień na średni. Dodajemy cebulę, natkę pietruszki i przyprawy.
- Gotujemy pod przykryciem ok. 1 godzinkę, aż warzywa zmiękną.
- Bulion przecedzamy przez sito.
Żurek:
- Do bulionu dorzucamy wędzone żeberka i ponownie gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 1 godzinkę.
- Po tym czasie dodajemy białą kiełbasę. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut.
- Po tym czasie dodajemy zakwas na żurek (jeżeli zrobiliście zakwas z ząbkami czosnku to wlejcie je razem z zakwasem, a jeśli używacie "czystego" zakwasu dodajcie w tym momencie 1-2 przekrojone na pół ząbki) i majeranek. Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut.
- Zdejmujemy z ognia i wyjmujemy żeberka, białą kiełbasę oraz ząbki czosnku. Białą kiełbasę kroimy w plasterki.
- Zabielamy zupę dodając śmietanę (zabielanie nie jest konieczne, ale moim zdaniem żurek dużo ładniej wygląda i nieco "łagodnieje"), a następnie energicznie mieszając trzepaczką, żeby nie było żadnych grudek.
- Dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Do zupy wrzucamy plasterki białej kiełbasy.
- Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. Smacznego :)

PS: Naszym zdaniem najlepszy jest drugiego dnia, kiedy przez noc w lodówce jeszcze bardziej „nasiąknie” białą kiełbasą ;)
1 komentarz
Pyszny, własnie taki lubię najbardziej :)