Twarogowa owsianka jabłkowa z musem dyniowym – królowa śniadań w wersji jesienno-zimowej

Kiedy przyjeżdżam do mojego rodzinnego Torunia już od wejścia wiem, że przez najbliższe dni będę jadła gofry na śniadanie i tosty na kolację. W rodzinnym domu zdarza mi się ugotować coś pysznego, ale dużo częściej skłaniam się ku moich ukochanym comfort food. Mój rodzinny dom to jedyne miejsce na świecie, kiedy mogę poczuć beztroskę i naprawdę poczuć się jakbym była 10 lat młodsza i nic nie musiała. Ale przez ten świąteczny piękny czas zatęskniłam bardzo za owsiankami, więc pierwszym śniadaniem po powrocie była owsianka z musem dyniowym. Ale nie taka zwyczajna, bo przepyszna jesienno-zimowa rozgrzewająca i kojąca owsianka jabłkowa z musem dyniowym. Podana z masłem orzechowym to po prostu śniadanie idealne, dzięki któremu dużo łatwiej wstać z łóżka. Bardzo polecam – owsianka z musem dyniowym na pewno każdemu zasmakuje :-)

Twarogowa owsianka jabłkowa z musem dyniowym

(1 porcja)

~ 4-5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g)
~ 1 średnie jabłko (ok. 150 g)
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
~ 1/2 szklanki gorącej wody
~ 75-100 g zmielonego twarogu półtłustego
~ ok. 80 g puree dyniowego (u mnie ze 100 g surowej dyni piżmowej)
~ 1/2 banana (ok. 60 g)

Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 15 minut (ja odstawiam na noc, a rano podgrzewam ;)). Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłko i cynamon. Podgrzewamy na średnim ogniu mieszając ok. 1-2 minuty. Wyłączamy ogień, odstawiamy na minutkę i dodajemy twaróg. Dokładnie mieszamy.

Przekładamy do miseczki. Dynię mieszamy z plastrami banana i miksujemy blenderem na gładki mus. Wykładamy na wierzch owsianki. Ja dodatkowo podałam z plastrami jabłka i masłem orzechowym. Smacznego :)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *