Bakłażan to warzywo, nad którym się trochę pochylić, żeby wydobyć z niego pełny potencjał, który się w nim kryje, ale jak już raz zasmakuje się w bakłażanie, to się nigdy nie chce przestać. Ja uwielbiam najbardziej połączenie go z hummusem, ale na równi chyba stawiam przepyszny sycylijski makaron z pomidorami i bakłażanem, czyli pasta alla norma, który ostatnio jeszcze udoskonaliłam posypując go wegańskim parmezanem (tradycyjnie podaje się go z ricottą) i wyszedł przecudowny. O wegańskim parmezanie i jego wspaniałości pisałam już tutaj i naprawdę nie pomijajcie go, bo to prawdziwy gamechanger tutaj. Nadaje lekkiej chrupkości i wyrazistości, co idealnie pasuje do delikatnych pomidorów i bakłażana. Więc zapraszam – przepyszna roślinna wersja sycylijskiego klasyka, czyli pasta alla norma z wegańskim parmezanem przed Wami :-)
Wegańska pasta alla norma z wegańskim parmezanem
(2 porcje)
~ 150-200 g makaronu (najlepiej penne, tortiglioni,fusilli)
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 1 pomidor
~ 1 bakłażan (ok. 400 g)
~ 400 g passaty pomidorowej
~ sól, pieprz
~ 2-3 łyżki oliwy
~ świeża lub suszona bazylia
~ 1/2 porcji parmezanu z tego przepisu do posypania
Makaron gotujemy al dente i odstawiamy.
Bakłażana kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski i solimy. Odstawiamy na 30 minut, a następnie osuszamy.
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy posiekanego pomidora, a po 1-2 minutach bakłażana i smażymy ok. 3-4 minuty, aż się lekko zarumieni i zmięknie.
Po tym czasie dodajemy passatę, zmniejszamy ogień na średni i dusimy ok. 10-15 minut, aż bakłażan dobrze zmięknie i wchłonie troszkę passaty (w razie potrzeby dolewamy 1-2 łyżki wody).
Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy bazylię i dokładnie mieszamy. podajemy posypane wegańskim parmezanem. Smacznego :-)