fbpx

Wegański parmezan z migdałów i nerkowców – idealny do makaronów, sałatek i zup

by Kucharka w baletkach

Wegański parmezan z migdałów i nerkowców to jeden z tych wegańskich przepisów, który wydawał mi się trochę naciągany, bo chyba za bardzo kochałam tradycyjny parmezan, żeby uwierzyć, że wersja orzechów i płatków drożdżowych może być dobra. Ale może i smakuje przecudownie!

Wegański parmezan z migdałów i nerkowców nie smakuje oczywiście jak tradycyjny parmezan. Co więcej, ma w sobie ten fajny wyrazisty słony smak. To sprawia, że idealnie dopełnia wszelkie dania makaronowe i świetnie pasuje do sałatek.

Choć wegańskie makarony z sosem pomidorowym są smaczne, to gwarantuję Wam, że jak chociaż raz posypiecie je tym parmezanem, zobaczycie spora różnicę! Ja wiem, że wegański parmezan z migdałów i nerkowców będzie teraz zawsze u mnie w lodówce i Wam też gorąco polecam :)

Wegański parmezan z migdałów i nerkowców

(1 duży słoik)

  • 100 g migdałów w łupinkach
  • 60 g orzechów nerkowca
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 płaska łyżeczka soli

Migdały, orzechy nerkowca i płatki drożdżowe umieszczamy w misie blendera o ostrzach w kształcie S. Miksujemy blenderem, aż powstanie sypka masa. Dodajemy do niej sól i mieszamy. Przekładamy do słoiczka. Przechowujemy do ok. 2 tygodni w lodówce, ale jestem pewna, że zużyjecie szybciej ;-)

Takim parmezanem super posypać makarony z sosem pomidorowym, sałatki albo zupy kremy (jak na przykład zupa krem z dyni lub zupa krem z pomidorów).

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close