Wegańskie skrzydełka z kalafiora to danie, które było w mojej głowie bardzo długo.
Tak właściwie szykowałam się na nie już od chwili, kiedy wyjęłam z pieca pieczony w całości kalafior. Przypomniałam sobie wtedy, że pieczony kalafior to jedzenie absolutnie wyjątkowe. Bardzo aromatyczne, wyraziste i sycące. I w tym wypadku jest podobnie.
Nie będę Was oszukiwać, że wegańskie skrzydełka z kalafiora smakują jak prawdziwe skrzydełka. Smakują lepiej! Wiem, że trudno w to uwierzyć, ale tutaj naprawdę można zrobić wielki ukłon w stronę kuchni wegańskiej. Skrzydełka bowiem wychodzą przepyszne.
Wegańskie skrzydełka z kalafiora można zrobić na 2 sposoby
Piecze je się dużo krócej niż kalafiora w całości. Co więcej, są chrupiące, a papryka wędzona i inne przyprawy zapewniają im bardzo przyjemny posmak. Dla mnie to danie wegańskie idealne, które często przygotowuję sobie jako lunchbox na obiad do pracy.
Te lekko pikantne skrzydełka z kalafiora można zrobić na dwa sposoby.
Jeżeli wolicie możecie to, zamiast zmieszać obydwie mąki razem, możecie najpierw wysmarować kalafiora w mieszance wody z mąką z ciecierzycy i przypraw. A dopiero potem panierować w mące kukurydzianej albo pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Jednak, nie rezygnujcie z czegoś kukurydzianego. Mąka z ciecierzycy zastępuje tu raczej jajko, a kukurydziana nadaje im chrupkość. Niemniej jednak – którykolwiek wariant wybierzecie na pewno będzie pysznie ;)
SKŁADNIKI
- 1 kalafior podzielony na różyczki (ok. 800 g)
- 200 g mąki z ciecierzycy
- 100 g mąki kukurydzianej
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- solidna szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 225 stopni.
I metoda:
- Obydwie mąki wsypujemy do miski. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i wlewamy wodę. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
- Sprawdzamy konsystencję - powinna być mniej więcej jak ciasta na pancakes - pomiędzy płynną i gęstą tak, żeby nie spływać z różyczek kalafiora. W razie potrzeby dolewamy wody lub dodajemy troszkę mąki z ciecierzycy.
- Do miski wrzucamy różyczki kalafiora i dokładnie mieszamy, żeby mieszanka pokryła wszystkie różyczki. Układamy luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku.
II metoda:
- Do miski wrzucamy mąkę z ciecierzycy i przyprawy. Dodajemy 1,5 szklanki wody i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut i w mieszance maczamy różyczki kalafiora.
- Na płaski talerz wysypujemy mąkę kukurydzianą lub pokruszone płatki. Obtaczamy różyczki w mące lub płatkach. Układamy luźno na blaszce.
- Pieczemy ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku.
Skrzydełka podajemy obok frytek i surówek jako obiad albo z dipem jako przekąskę. Smacznego :)
4 komentarze
Niektórzy dodatkowo obtaczają w płatkach a nie jako zamiennik mąki… ciekawe.. od dłuższego czasu myślę o tym przepisie ;)
Pyszny pomysł na kalafiora. Nie tylko dla wegan :)
Czy kalafior ma być wcześniej ugotowany?
Nie, kalafior zmięknie w piekarniku :)