fbpx

Wegańskie skrzydełka z kalafiora – bezglutenowe i pieczone skrzydełka z kalafiora

by Kucharka w baletkach

Wegańskie skrzydełka z kalafiora to danie, które było w mojej głowie bardzo długo.

Tak właściwie szykowałam się na nie już od chwili, kiedy wyjęłam z pieca pieczony w całości kalafior. Przypomniałam sobie wtedy, że pieczony kalafior to jedzenie absolutnie wyjątkowe. Bardzo aromatyczne, wyraziste i sycące. I w tym wypadku jest podobnie.

Nie będę Was oszukiwać, że wegańskie skrzydełka z kalafiora smakują jak prawdziwe skrzydełka. Smakują lepiej! Wiem, że trudno w to uwierzyć, ale tutaj naprawdę można zrobić wielki ukłon w stronę kuchni wegańskiej. Skrzydełka bowiem wychodzą przepyszne.

Wegańskie skrzydełka z kalafiora można zrobić na 2 sposoby

Wegańskie skrzydełka z kalafiora na białym talerzu

Piecze je się dużo krócej niż kalafiora w całości. Co więcej, są chrupiące, a papryka wędzona i inne przyprawy zapewniają im bardzo przyjemny posmak. Dla mnie to danie wegańskie idealne, które często przygotowuję sobie jako lunchbox na obiad do pracy.

Te lekko pikantne skrzydełka z kalafiora można zrobić na dwa sposoby.

Jeżeli wolicie możecie to, zamiast zmieszać obydwie mąki razem, możecie najpierw wysmarować kalafiora w mieszance wody z mąką z ciecierzycy i przypraw. A dopiero potem panierować w mące kukurydzianej albo pokruszonych płatkach kukurydzianych.

Jednak, nie rezygnujcie z czegoś kukurydzianego. Mąka z ciecierzycy zastępuje tu raczej jajko, a kukurydziana nadaje im chrupkość. Niemniej jednak – którykolwiek wariant wybierzecie na pewno będzie pysznie ;)

Drukuj

Wegańskie skrzydełka z kalafiora

Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 250 kalorii, 12b, 43w, 3tł, 5bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior podzielony na różyczki (ok. 800 g)
  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • solidna szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzewamy do 225 stopni.

I metoda:

  1. Obydwie mąki wsypujemy do miski. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i wlewamy wodę. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
  2. Sprawdzamy konsystencję - powinna być mniej więcej jak ciasta na pancakes - pomiędzy płynną i gęstą tak, żeby nie spływać z różyczek kalafiora. W razie potrzeby dolewamy wody lub dodajemy troszkę mąki z ciecierzycy.
  3. Do miski wrzucamy różyczki kalafiora i dokładnie mieszamy, żeby mieszanka pokryła wszystkie różyczki. Układamy luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku.

II metoda:

  1. Do miski wrzucamy mąkę z ciecierzycy i przyprawy. Dodajemy 1,5 szklanki wody i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut i w mieszance maczamy różyczki kalafiora.
  2. Na płaski talerz wysypujemy mąkę kukurydzianą lub pokruszone płatki. Obtaczamy różyczki w mące lub płatkach. Układamy luźno na blaszce.
  3. Pieczemy ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku.

Skrzydełka podajemy obok frytek i surówek jako obiad albo z dipem jako przekąskę. Smacznego :)

Wegańskie skrzydełka z kalafiora - jedna sztuka

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ervi 31 lipca 2019 - 16:14

Niektórzy dodatkowo obtaczają w płatkach a nie jako zamiennik mąki… ciekawe.. od dłuższego czasu myślę o tym przepisie ;)

Odpowiedz
Justyna 31 lipca 2019 - 21:56

Pyszny pomysł na kalafiora. Nie tylko dla wegan :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close