Bardzo Wam spodobały się placki z serka wiejskiego z truskawkami, więc korzystając z tego, że ostatnio kupiłam wielką paczkę mąki ryżowej, postanowiłam zrobić bezglutenową wersję. A że sezon na truskawki już się skończył wykorzystałam nektarynki i powstały przepyszne bezglutenowe placki z serka wiejskiego z nektarynkami. Robi je się identycznie jak glutenową wersję z tym, że zastępujemy mąkę pełnoziarnistą mąką ryżową i dorzucamy soczyste pokrojone w kostki nektarynki zamiast truskawek. Placki smakują inaczej (w końcu używamy innej mąki), ale wciąż są delikatne, przyjemnie słodkie, a lekka ryżowa nutka bardzo dobrze pasuje do nektarynek. Na śniadanie czy deser idealne <3
Bezglutenowe placki z serka wiejskiego z nektarynkami
(7-8 placków ~ 2 porcje)
~ 200 g serka wiejskiego
~ 2 jajka
~ 80-100 g mąki ryżowej
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 2 łyżki syropu klonowego/miodu albo 1 łyżka erytrolu (można pominąć i polać po usmażeniu lub podać z dodatkowymi owocami, bo same w sobie nie są bardzo słodkie ;-))
~ 2 nektarynki
Serek wiejski, jajka, mąkę ryżową, proszek do pieczenia i syrop klonowy mieszamy w misce. Dodajemy umyte i pokrojone w kosteczkę nektarynki. Mieszamy.
Rozgrzewamy porządnie patelnię, zmniejszamy ogień na średni i smażymy placki z każdej strony po ok. 1-2 minuty.
Podajemy z pokrojonymi nektarynkami / syropem / jogurtem. Smacznego :)