Dynia piżmowa już okrutnie długo zalegała w mojej lodówce, więc nastał czas najwyższy coś z nią poczynić (wszystko przez te wszystkie młode kapusty, botwinki, szparagi, rzodkiewki i szpinak, za dużo do jedzenia teraz ;p) i padło na zdrowe ciasto dyniowe z ricottą bez cukru. Długo myślałam czy wrzucić ricottę do masy czy po prostu posmarować ciasto, ale w końcu postawiłam na drugie rozwiązanie i to był cudowny wybór. Ricotta na wierzchu sprawia, że całość wydaje się lżejsza i delikatniejsza, a nadaje też jakąś nutkę słodyczy mimo, że nie jest słodzona. Ciasto jest bardzo dyniowe, wilgotne i przyjemnie słodkie. Ja uwielbiam takie i mam nadzieję, że Wy też. Zapraszam na zdrowe ciasto dyniowe z ricottą bez cukru :)
Zdrowe ciasto dyniowe z ricottą bez cukru
(keksówka 20×11 cm)
~ ½ dyni piżmowej (ok. 400 g surowego miąższu)
~ 1 duży bardzo dojrzały banan
~ 100 g jogurtu naturalnego (u mnie bardzo gęsty)
~ 1 jajko
~ 100 g mąki z ciecierzycy
~ 1 płaska łyżeczka cynamonu
~ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
~ ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
~ 100 g ricotty
Dynię piżmową kroimy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (aż zrobi się miękka i soczysta). Wyjmujemy i lekko studzimy.
Dynię i obranego oraz pokrojonego w grubsze plastry banana miksujemy razem blenderem do dokładnego połączenia. Dodajemy jogurt, jajko, mąkę, cynamon, proszek i sodę, a następnie ponownie miksujemy. Gdy wszystko się połączy przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub keksówki silikonowej). Pieczemy ok. 30-35 minut w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe). Wyjmujemy i studzimy.
Gdy przestygnie na wierzch wykładamy ricottę. Całość posypujemy cynamonem. Smacznego :)
2 komentarze
Takie trochę gliniaste jak brownie ale na pewno smaczne ;)
Nigdy nie jadłam ciasta dyniowego, ale to wygląda meeega :)