fbpx

Owsianka z ricottą, bananem i truskawkami

by Kucharka w baletkach

Kiedy zobaczyłam, że w końcu są nasze polskie truskawki na targu od razu oczywiście musiałam kupić wielki wór i zjeść po prostu polane jogurtem, bo to i tak wciąż mój ulubiony sposób jedzenia ich. Przy takich wczesnych często zdarza się kilka bardziej kwaśnych sztuk, ale i tak nie rozumiem, jak mogłam kiedyś maczać je w cukrze – już same w sobie smakują cudownie <3 Więc kiedy pierwsza euforia minęła udało mi się nawet przechować ładną porcję do śniadania i wyczarować śniadanie idealne – owsianka z ricottą, bananem i truskawkami przed Wami. Ja jestem wielką fanką owsianek i jestem pewna, że nigdy mi się nie znudzą, bo wystarczy zmienić dodatki, żeby uzyskać całkowicie inny wspaniały smak. A ta zostanie na pewno z Wami na dłużej :> Zapraszam – owsianka z ricottą, bananem i truskawkami przed Wami :)

Owsianka z ricottą, bananem i truskawkami

(1 porcja)

~ 50 g płatków owsianych
~ 100 g obranej cukinii (niekoniecznie, ale jest niewyczuwalna, a dodaje objętości ;))
~ 1/2 szklanki gorącej wody
~ 1/2 szklanki mleka
~ 1 duża łyżka ricotty (ok. 50 g)
~ 1 mały banan
~ 100-150 g truskawek
~ szczypta cynamonu
~ syrop klonowy/masło orzechowe do podania

Płatki owsiane zalewamy wodą i odstawiamy na przynajmniej 15 minut (ja zazwyczaj robię to wieczorem, a rano tylko dolewam mleko ;)). Po tym czasie dolewamy mleko i dodajemy startą i odciśniętą z soku cukinię. Podgrzewamy na ogniu, aż się prawie zagotuje. Przekładamy do miseczki.

Banana obieramy i kroimy w plasterki. Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na połówki.

Na wierzchu owsianki układamy łyżkę ricotty, a wokoło rozkładamy owoce. Posypujemy cynamonem. Podajemy polane syropem klonowym lub z masłem orzechowym (ja polecam drugą opcję <3). Smacznego :)



Viva Ricotta! edycja V

coś na dokładkę?

4 komentarze

Natalia 17 maja 2018 - 14:26

Ja tych polskich jeszcze nie jadłam i raczej teraz jeść nie będę, bo się totalnie nie opłaca. Te z Włoch są pyszne, smakują jak nasze i wychodzą dużo taniej za kilogram ;) A owsianki z ricottą chyba nie jadłam. Uwielbiam ten serek i będę musiała wypróbować!

Odpowiedz
Ervisha 17 maja 2018 - 15:49

Naprawdę już są polskie truskawki? To nie ściema? Oj zjadłabym… ♥

Odpowiedz
monia 4 czerwca 2018 - 12:22

Jaka jest kaloryczność tej porcji ? ::::)

Odpowiedz
pinkyyy 4 czerwca 2018 - 14:47

Jeżeli banan waży ok. 100 g to 430-470 kcal w zależności od użytej ricotty (np. ta z Bakoma ma ok. 100 kcal na 100 g – wtedy owsianka ma dokładnie 435, a inne czasem mają po 140 albo 160 kcal, więc wtedy o 20 albo 30 więcej ;))

Odpowiedz

Skomentuj

Close