Tarta z budyniem i malinami – najlepszy deser na lato

Tarta z budyniem i malinami u nas w domu stała się małą legendą, kiedy chyba rok temu zrobiłam ją pierwszy raz, trochę na ostatnią chwilę i budyń nie zdążył wystygnąć zanim moi najbliżsi zaczęli domagać się deseru. Rad nie rad (a akurat wtedy miałam za 2 godziny pociąg do Warszawy) podałam tą tartę, zaczęłam kroić, budyń ściekał z każdego kawałka (i każdy tylko szybko podstawiał talerz). Ale tak wszystkim zasmakowała, że zjedliśmy całą w dosłownie 5 minut, a moja mama do dzisiaj ją wspomina jako najlepszą tartę na świecie. Następnym razem pozwoliłam już budyniowi spokojnie odpocząć i tarta z budyniem i malinami skończyła się w 5 minut. I choć nikt nigdy nie zapomni ciepłego ściekającego budyniu to taka tarta też ich w zupełności zadowala ;-)

Tarta z budyniem i malinami

(tartownica o średnicy ok. 28 cm)

Spód:
~ 175 g mąki pszennej
~ 100 g masła (prawdziwego, prosto z lodówki)
~ 1 żółtko
~ 1 łyżeczka cukru pudru
~ szczypta soli

Masło siekamy z mąką widelcem. Dodajemy żółtko, cukier i sól. Szybko wyrabiamy na jednolite ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a ciastem wylepiamy formę do tarty (nie trzeba natłuszczać – ciasto już jest tłuste ;-)). Nakłuwamy widelcem i wrzucamy suchą fasolkę lub groch, żeby obciążyć ciasto i żeby nie urosło podczas pieczenia (obciążanie nie jest konieczne, ale wtedy jest mniejsze ryzyko, że tarta się nie powybrzusza). Pieczemy ok. 20 minut (brzegi powinny być lekko zarumienione) i wyjmujemy. Studzimy.

Budyń:
~ 500 ml mleka (ok. 2 szklanki)
~ 1/4 szklanki cukru
~ 1 łyżka mąki pszennej
~ 1 łyżka mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
~ 300 g malin

400 ml zagotowujemy z 1/4 szklanki cukru, a w międzyczasie 100 ml mleka mieszamy z mąkami i ekstraktem. Gdy mleko się zagotuje zmniejszamy ogień na średni i ostrożnie wlewamy mieszankę cały czas mieszając trzepaczką. Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i przelewamy do podpieczonego spodu.

Na wierzchu układamy umyte i osuszone maliny. Odstawiamy przynajmniej na 2 godzinki, żeby wystygło. Wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinkę. Smacznego :)

A jeżeli nie jesteście zdecydowani czy na pewno macie ochotę na maliny czy na borówki, nektarynki czy porzeczki to polecam pokombinować ;-):

Drukuj


2 thoughts on “Tarta z budyniem i malinami – najlepszy deser na lato”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *