Wegański żurek z tofu wędzonym

W tym roku postanowiłam nauczyć się robić żurek w każdej postaci i myślę, że z wynikiem trzech różnych rodzajów i jeszcze jednym zakwasem czekającym na mnie w lodówce  wykonałam swoje zadanie wzorowo. Dzisiaj prezentuję Wam wersję, która najbardziej mnie niepokoiła, bo idea żurku bez mięsa nie przemawiała do mnie na pierwszy rzut oka. Nie wiedziałam trochę z czym go podać, jak go jeść, jak go zrobić. Początkowo chciałam zrobić wegańskie odpowiedniki jajek i białej kiełbasy, co udało mi się  50%, bo moja pierwsza wegańska biała kiełbasa zrobiła się bardziej pasztetem, a na dalsze eksperymentowanie zabrakło mi czasu. Ale miałam przygotowane wegańskie jajka, kilka kostek tofu w lodówce, więc zrobiłam po prostu wegański żurek z tofu wędzonym. I będę jeszcze szukać innych pysznych sposobów na podanie wegańskiego żurku, ale z tego już jestem bardzo zadowolona. Tofu wędzony zapewnia charakterystyczny wędzony posmak żurku, a wegańskie jajko w żurku smakuje jeszcze bardziej jajecznie. Podobno idealnie jeszcze podać wegański żurek z tartym chrzanem, ale ja jeszcze nie jestem gotowa na próbę polubienia go. A nawet bez niego wegański żurek z tofu wędzonym naprawdę daje radę :)

Wegański żurek z tofu wędzonym

(5-6 porcji)

Bulion:
~ 1 łyżka oleju
~ 2-3 ząbki czosnku
~ 2 listki laurowe
~ 4 ziela angielskie
~ 6-7 ziarenek pieprzu
~ 1,5 l wody
~ 2 średnie marchewki
~ 1 pietruszka
~ 1/4 selera (ok. 100 g)
~ ok. 5 cm pora
~ 1 mała cebula (opalona nad kuchenką gazową lub w piekarniku)
~ garść suszonych grzybów (u mnie borowiki)
~ 1 łyżeczka soli

Ząbki czosnku smażymy na rozgrzanym oleju w dużym garnku. Po ok. 1 minucie dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach. Po minucie dolewamy wodę i dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, seler, por, cebulę, suszone grzyby i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na średni. Gotujemy pod przykryciem ok. 1 godzinkę, aż warzywa zmiękną. Bulion przecedzamy przez sito.

Żurek:
~ 2 kostki wędzonego tofu (ok. 360 g)
~ 2 łyżki suszonego majeranku
~ 500 ml zakwasu na żurek (lub taki z tego przepisu ;)) – do zupy dodajemy sam zakwas bez ząbków czosnku, liści laurowych i ziela
~ 1/2 szklanki mleka sojowego lub śmietanki sojowej
~ sól, pieprz

~ do podania: wegańskie jajka na twardo

Do bulionu dodajemy wędzone tofu. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy zakwas na żurek i majeranek. Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia.

Zabielamy zupę dodając mleko lub śmietanę sojową (zabielanie nie jest konieczne, ale moim zdaniem żurek dużo ładniej wygląda)i mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy z wegańskimi jajkami na twardo (dodajemy je do zupy dosłownie sekundę przed jedzeniem, bo ciepła zupa może je zniszczyć). Smacznego :)

Drukuj



1 thought on “Wegański żurek z tofu wędzonym”

  • Zjadłabym ale bez tofu – nie przepadam i nie mogę, niemniej to ciekawy zamiennik kiełbaski…. chociaż są i tacy którzy żurek zjedzą tylko z jajeczkiem :) Białą kiełbasę robiłąś z białej fasoli? W sumie możesz nazwać ją pasztetowa xD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close