fbpx
Home Warzywabrokuły Kurczak z brokułami w sosie orzechowym – przepyszny ekspresowy obiad lub lunch idealny

Kurczak z brokułami w sosie orzechowym – przepyszny ekspresowy obiad lub lunch idealny

by Kucharka w baletkach

Kurczak z brokułami w sosie orzechowym to mięsne danie, do którego mam wielką słabość. Choć często kurczaka zastępuję tofu, to wersja mięsna jest wciąż dla mnie top jeden i lubię ją sobie serwować na szybki obiad, kiedy potrzebuję dodatkowego pokrzepienia. Można powiedzieć, że taki ekspresowy i łatwy kurczak z brokułami to moje comfort food, które pojawia się u mnie regularnie, bo jest naprawdę cudowne, delikatne i aromatyczne. Mamy tutaj delikatnego kurczaka skąpanego w orzechowym sosie na bazie masła orzechowego z sosem sojowym oraz brokuły i marchewkę, która dodaje słodyczy. Dla mnie to absolutnie danie mięsne idealne, które bardzo polecam na środek tygodnia, kiedy mamy mniej czasu, ale na weekend oczywiście też się idealnie nada. Zapraszam :) 

Kurczak z brokułami w sosie orzechowym

(2 porcje)

~ 1 cebula
~ 2-3 ząbki czosnku
~ 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 250-300 g)
~ 2 średnie marchewki
~ 1/2 główki brokułu (ok. 250 g)
~ 2 duże łyżki masła orzechowego (ok. 50 g łącznie)
~ 4-5 łyżek sosu sojowego
~ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ sól, pieprz
~ 1 mały pęczek szczypiorku
~ 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
~ do podania: ugotowany ryż, makaron ryżowy lub kasza

1.Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy ok. 6-7 minut we wrzątku. Odstawiamy.

2. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę, a mięso kroimy na paski i doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem.

3. Cebulę i ząbki czosnku podsmażamy na oleju lub maśle, aż cebula się lekko zarumieni. Dodajemy pierś z kurczaka i smażymy kilka minut mieszając, aż mięso dojdzie.

4. Dodajemy marchewkę i mieszamy. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy wszystko kilka minut, aż marchewka będzie miękka. Dorzucamy brokuły i mieszamy.

5. Do szklanki dodajemy masło orzechowe, sos sojowy, ostrą paprykę i 3-4 łyżki ciepłej wody. Mieszamy dokładnie, aż masło połączy się z resztą tworząc sos. Wlewamy go do reszty i mieszamy, aż sos rozjedzie się po całości i lekko zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.

6. Podajemy z ugotowanym ryżem lub kaszą posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :-)

IlośćKcalBiałkoWęglowodanyTłuszczBłonnik
Porcja (1/2)52545 g23 g29 g6 g

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close