Kurczak z brokułami w sosie orzechowym to mięsne danie, do którego mam wielką słabość.
Choć często kurczaka zastępuję tofu, to wersja mięsna jest wciąż dla mnie top jeden. Lubię ją sobie serwować na szybki obiad, kiedy potrzebuję dodatkowego pokrzepienia.
Kurczak z brokułami w sosie orzechowym to moje comfort food
Można powiedzieć, że taki ekspresowy i łatwy kurczak z brokułami to moje comfort food. Pojawia się u mnie regularnie, bo jest naprawdę cudowne, delikatne i aromatyczne.
Mamy tutaj delikatnego kurczaka skąpanego w orzechowym sosie. Sos jest na bazie masła orzechowego z sosem sojowym. A to wszystko z brokułami i marchewkę, która dodaje słodyczy.
Dla mnie to absolutnie danie mięsne idealne, które bardzo polecam na środek tygodnia, kiedy mamy mniej czasu, ale na weekend oczywiście też się idealnie nada. W wersji wege spokojnie podmieńmy kurczaka na tofu. A jeśli chcemy, możemy też wrzucić do sosu makaron jak tutaj. W każdej wersji będzie przepysznie :)
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 250-300 g)
- 2 średnie marchewki
- 1/2 główki brokułu (ok. 250 g)
- 2 duże łyżki masła orzechowego (ok. 50 g łącznie)
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
- do podania: ugotowany ryż, makaron ryżowy lub kasza
PRZYGOTOWANIE
- Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy ok. 6-7 minut we wrzątku. Odstawiamy.
- Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę, a mięso kroimy na paski i doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem.
- Cebulę i ząbki czosnku podsmażamy na oleju lub maśle, aż cebula się lekko zarumieni. Dodajemy pierś z kurczaka i smażymy kilka minut mieszając, aż mięso dojdzie.
- Dodajemy marchewkę i mieszamy. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy wszystko kilka minut, aż marchewka będzie miękka. Dorzucamy brokuły i mieszamy.
- Do szklanki dodajemy masło orzechowe, sos sojowy, ostrą paprykę i 3-4 łyżki ciepłej wody. Mieszamy dokładnie, aż masło połączy się z resztą tworząc sos. Wlewamy go do reszty i mieszamy, aż sos rozjedzie się po całości i lekko zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.
- Podajemy z ugotowanym ryżem lub kaszą posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)