Orzechowa zupa z fasolką szparagową i tofu – wegańska i zdrowa

Już od dobrych kilku lat nie ma u mnie dnia bez masła orzechowego – uwielbiam podjadać je prosto ze słoika do owsianek i placków rano, ale lubię też robić przepyszne orzechowe sosy z jego dodatkiem. Choć pomysł na dodanie masła orzechowego do wytrawnego dania może trochę dziwić na początku, to wystarczy chociaż raz zrobić przecudowne spaghetti z sosem z pieczonej papryki i masła orzechowego albo kaszę bulgur z indykiem i brokułami, żeby przekonać się, że ma to duży sens. I dzisiaj właśnie mam dla Was kolejną wytrawną sezonową propozycję z użyciem masła orzechowego – orzechowa zupa z fasolką szparagową i tofu. Zostałam do niej zainspirowana przez afrykańską zupę z masłem orzechowym, ale nie mogłam nie wykorzystać mojej ukochanej fasolki szparagowej, więc zrobiłam orzechową zupę po mojemu i wyszła naprawdę przepyszna. W ciągu kilku dni powtarzałam ją już dwa razy, więc mam nadzieję, że to tylko potwierdza, że trzeba ją zrobić jak najszybciej ;-) Zapraszam – wegańska orzechowa zupa z fasolką szparagową i tofu przed Wami :-)

Orzechowa zupa z fasolką szparagową i tofu

(4 porcje)

~ 1 duża cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 2 średnie marchewki
~ 1 kostka tofu naturalnego
~ 300 g fasolki szparagowej
~ 4 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki, ale wybierzcie taką bez konserwantów ;-))
~ 50 g kaszy bulgur / kaszy jaglanej / ryżu
~ 2 duże łyżki masła orzechowego (gładkiego najlepiej, ok. 50-60 g)
~ sól, pieprz
~ 2 łyżki sosu sojowego
~ 1 łyżka oleju roślinnego

Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Tofu odciskamy z wody i kroimy w kosteczkę. Od fasolki szparagowej odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze części.

W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy 2-3 minuty, aż cebula zmięknie (w razie potrzeby dolewamy 2-3 łyżki wody).

Następnie wrzucamy marchewkę i tofu. Dodajemy sos sojowy i smażymy mieszając ok. 2-3 minuty, aż tofu leciutko się zarumieni. Dodajemy fasolkę, kaszę lub ryż i zalewamy całość bulionem. Zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 20-30 minut na średnim ogniu w razie potrzeby dolewając troszkę wody.

Po tym czasie zdejmujemy z ognia. Chochelką nabieramy trochę zupy i wlewamy do szklanki (powinna sięgać nie wyżej niż do połowy) i dodajemy do szklanki masło orzechowe. Bardzo dokładnie mieszamy, aż zupa połączy się z masłem. Wlewamy mieszankę do zupy i mieszamy.

Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *