Fale Dunaju

Przyszedł weekend więc pora na ciacho. Tradycyjne, piękne i smaczne Fale Dunaju, które zna pewnie każdy z Was to super propozycja na odprężenie i poleniuchowanie. Podaję tutaj wersję z wiśniami, jednak kiedy będzie sezon polecam zrobić ze świeżymi śliwkami, bo wtedy fale są jeszcze bardziej widoczne i ciasto wygląda jeszcze obłędniej! Jest bardzo smaczne i harmonijne w smaku, nie za słodkie, ale ma to „coś” w sobie, co sprawia, że jedząc je czujemy się wyjątkowo. Jest troszeczkę pracochłonne i nie należy do najłatwiejszych, ale trud nam się opłaci. Czasem warto wrócić do korzeni :)


Fale Dunaju (blacha 35×25 cm)

Ciasto:
~ 3 jajka
~ 100 g cukru
~ 100 ml oleju
~ 150 ml mleka
~ 2 szklanki mąki pszennej
~ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 2 łyżki kakao
~ 3 łyżki mleka
~ 350 g wiśni (ze słoika, z kompotu)

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec zacząć powoli dodawać cukier dalej ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać. Stopniowo dolewać olej. Na przemian z mąką wymieszaną proszkiem dodawać mleko, ale mieszając już łopatką. Połowę ciasta wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Do reszty dodać kakao, wymieszać i delikatnie ułożyć na wierzchu (aby warstwy się nie zmieszały ;)). Rozłożyć wiśnie. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić.

Krem:
~ 500 ml mleka
~ 1 budyń waniliowy
~ 2 łyżki cukru
~ 1 cukier waniliowy
~ 250 g masła

Ugotować budyń z cukrami wg przepisu na opakowaniu. Gdy ostygnie utrzeć masło i stopniowo dodawać budyń miksując aż powstanie krem. Rozłożyć na wierzchu upieczonego ciasta i wstawić do lodówki.


Polewa:
~ 200 g czekolady deserowej
~ 70 g masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać dokładnie i wylać delikatnie na wierzch. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego :)

Drukuj


2 thoughts on “Fale Dunaju”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *