fbpx

Spaghetti cacio e pepe, czyli najłatwiejszy makaron z serem i czarnym pieprzem

by Kucharka w baletkach

Spaghetti cacio e pepe to dość niepozorna pasta. Jednak zapewniam, że wystarczy jej raz spróbować, żeby zrozumieć, że w prostocie tkwi siła.

O spaghetti cacio e pepe słyszałam już dość dawno. Wydawało mi się jednak niezbyt ciekawe i zbyt trywialne, żeby mogło być smaczne. Myślę, że nie tylko ja jestem przyzwyczajona do makaronów z dużą ilością sosu z dodatkami (ja dorastałam na spaghetti bolognese ;)). A tutaj mamy tylko ser i pieprz. I tylko tyle?

Po zjedzeniu gwarantuję jednak, że odpowiedź na to pytanie będzie brzmiała 'raczej aż tyle!’. I przestanie może dziwić nas fakt, że to jedna z najmodniejszych past ostatnimi czasy.

Muszę przyznać, że jeszcze niedawno kuchnia włoska wydawała mi się dość pospolita. Każdy w końcu lubi pizze i makarony, więc dużo seksowniejsza wydawała mi się słodko-pikantna kuchnia koreańska czy tłusta pikantna kuchnia meksykańska. Jednak wycieczka do Włoch pozwoliła mi zrozumieć jak wyjątkowa jest kuchnia włoska i jak jej siła tkwi właśnie w prostocie połączonej z dbałością o jakość składników i miłość do jedzenia.

Najpierw byłam troszeczkę zirytowana faktem, że menu są krótkie, a jedyna opcja wege to makaron z sucharami i serem w środku. Brzmiało biednie i nieciekawie, ale okazało się pyszne. I jedząc nie czułam, że daniu czegoś brakuje, bo było wyjątkowe w swojej skromności.

Spaghetti cacio e pepe, czyli przepis na łatwy makaron, który zasmakuje każdemu

I tak właśnie jest też ze spaghetti cacio e pepe. Mamy tutaj tylko 3 główne składniki – makaron, ser pecorino i koniecznie świeżo zmielony pieprz. Dodatkowo odrobina masła dodaje odpowiedniej finezji i tłustości całości. Brzmi niewinnie, ale kryje w sobie bardzo dużo smaku i włoskości.

Szczerze powiedziawszy mi to danie przywowalo na myśl dzieciństwo. Pierwszy kęs bowiem smakował mi jak makaron z jajkiem, który przygotowywała mama, kiedy z rosołu zostało za dużo makaronu typu nitki. Kiedy już się wgryzłam na dobre okazało się, że smaku mojego przysmaku dzieciństwa już nie ma, a zastąpiło je równie smaczne, choć pozbawione nostalgii, połączenie sera, pieprzu i masła.

Mam nadzieję, że to danie również będzie dla Was wyjątkowe. Nie wiem czy też wzbudzi tęsknotę do oglądania komedii romantycznych z mamą w łóżku z miską makaronu. Jednak na pewno wzbudzi miłość do makaronów i prostoty. Zapraszam serdecznie :) 

Spaghetti cacio e pepe, czyli najłatwiejszy makaron z serem i czarnym pieprzem

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 580 kalorii 24b, 70w, 22t na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 80 g sera pecorino (ew. parmezanu)
  • 1 łyżka masła (klarowanego)

PRZYGOTOWANIE

  1. Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. Zachowujemy 4-5 łyżek wody z gotowania.
  2. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  3. Gdy makaron się gotuje na sucha patelnię wrzucamy ziarna pieprzu i prażymy je uważając, żeby ich nie przypalić. Następnie mielimy je lub rozgniatamy w moździerzu.
  4. Na rozgrzanym maśle na dużej patelni podsmażamy pieprz przez chwilkę. Wrzucamy makaron razem z wodą z gotowania. Smażymy minutkę mieszając i zdejmujemy z ognia.
  5. Dodajemy większość sera (pozostawiając 2 łyżki do posypania) i mieszamy, aż ser się roztopi.
  6. Wykładamy porcje na talerze. Ja podałam z rukolą, co bardzo polecam. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close