fbpx

Najlepsze dania obiadowe ze szparagami – 12 pomysłów

by Kucharka w baletkach

Sezon na szparagi rozpoczęty, więc warto korzystać z niego od razu, bo niestety jest bardzo krótki i zapewne na początek czerwca zacznie już powoli dogasać.

Większość osób zna szparagi głównie pod postacią dostawki ugotowanej do obiadu, podane z sosem holenderskim i jajkiem lub jako zupę krem, ale sposobów na przygotowanie szapragów jest mnóstwo!

Zebrałam więc dla Was najlepsze dania obiadowe ze szparagami, które mam nadzieję, że wykorzystacie w trwającym sezonie. Każde danie jest pyszne, zdrowe i łatwe, więc do dzieła <3

Najlepsze dania obiadowe ze szparagami

1# Złota kasza jaglana ze szparagami i rzodkiewkami

Ta kasza nie tylko ma piękny złoty kolor, ale też smakuje jak złoto. Połączenie szparagów i smażonych rzodkiewek to naprawdę mistrzostwo! Bardzo zdrowe, wegańskie, pięknie prezentujące się danie. Można podać jak osobny posiłek albo z kotletem warzywnym, tofu lub drobiem.

2# Naleśniki z łososiem i szparagami

Pyszne pełnoziarniste naleśniki z łososiem wędzonym, szparagami i mozzarellą. Minimalistycznie, ale efekt smakowy przecudowny!

3# Naleśniki ze szparagami, pieczarkami, pomidorami i serem

Kolejna bardzo smaczna propozycja naleśnikowa. Tym razem nie minimalistyczna, ale wegetariańska i równie smaczna. Dużo warzyw w środku, dużo sera, dużo sytości i dużo radości ;-)

4# Kasza bulgur z kurczakiem, szparagami, pieczarkami i parmezanem

Takie mieszanki kasz to jedne z moich ulubionych zdrowych obiadów, a ta smakuje nieziemsko. Mamy tutaj szparagi, kurczaka (można pominąć lub zastąpić tofu / ciecierzycą), suszone pomidory i pieczarki. Szybko, łatwo, zdrowo i smacznie :-)

5# Kasza jaglana ze szparagami, cukinią i fetą

Kolejna pyszna propozycja z kaszą. Tym razem w bardziej śródziemnomorskich klimatach z wyrazistą fetą i cukinią. Przepis jest w wersji z kurczakiem, ale robiłam też wiele razy bez i smakuje super w każdej :-)

7# Tarta jaglana ze szparagami i mozzarellą

Upieczenie tarty z kaszy jaglanej to było jedno z najważniejszych odkryć kulinarnych w moim życiu i bardzo szybko zajęła ona u mnie pierwsze miejsce na podium jakichkolwiek tart. Jest delikatna, miękka, sycąca i idealnie pasuje do szparagów i delikatnej mozzarelli. Tarta ideał :)

7# Zupa laksa z dorszem i szparagami

Bardzo treściwa i sycąca pikantna zupa inspirowana kuchnią azjatycką. Mamy tutaj makaron ryżowy, świeżego dorsza, szparagi, paprykę i zioła. Pikantność można dobrać wedle własnego gustu, ale naprawdę warto zrobić, bo zupa smakuje naprawdę wyjątkowo :-)

8# Szparagi zapiekane z indykiem i sosem beszamelowym

Szparagi zapiekane z indykiem to danie, które właściwie robi się samo, a myślę, że wszyscy wiemy, że czasem to bardzo potrzebne ;-) Wystarczy wrzucić obok pokrojone ziemniaki i obiad spokojnie robi się dla nas w piekarniku. A wychodzi przecudowny!

9# Roladki drobiowe ze szparagami i szynka parmeńską

Kolejna propozycja, która robi się sama dla nas. My tylko musimy wszystko ładnie pozawijać i już. Troszkę więcej pracy niż przy szparagach zapiekanych, ale takimi roladkami warto zaskoczyć bliskich podczas weekendowego obiadu. Nie dość, że pięknie wyglądają to też tak smakują ;)

10# Sałatka ziemniaczana ze szparagami, tuńczykiem, awokado i fetą

Obiady w formie sałatek to świetny pomysł, kiedy robi się ciepło na dworze i niekoniecznie potrzebujemy dodatkowego grzania ;-) Ta sałatka to jedna z moich ulubionych – połączenie ziemniaków, awokado, szparagów, fety i tuńczyka to coś niesamowitego i koniecznie trzeba spróbować. U mnie w sezonie szparagowym pojawia się bardzo często :-)

11# Spaghetti alla carbonara ze szparagami

Spaghetti alla carboanara zna chyba każdy, a większość z nas uwielbia. Jest dość kaloryczne i tłuste, ale warto czasem pokusić się o taką rozpustę ;-) Wersja ze szparagami zyskuje na świeżości i wychodzi przepyszna, więc bardzo polecam :-)

12# Makaron soba z pieczarkami, szparagami i parmezanem

Jeżeli nie macie albo nie lubicie makaron gryczanego, możecie spokojnie go zastąpić makaronem spaghetti lub tagliatelle. Mamy tutaj delikatne szparagi, pieczarki i wyrazisty parmezan, który nadaje odpowiedniej wyrazistości i wszystko przecudownie łączy. Koniecznie spróbujcie :-)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close