Gdzie zjeść tanio w Bergamo i co zjeść w Bergamo to niełatwe pytania. Zadawałam je sobie przed wizytą w Lombardii, w trakcie i po niej zresztą też ;)
Po 5 dniach we Włoszech jestem pewna, że do okolic Bergamo chcę wrócić. Jest tam bardzo dużo do zobaczenia i nie dziwi mnie, że Bergamo cieszy się tak dużą popularnością.
Jedzenie we Włoszech oczywiście najbardziej kojarzy się z pizzą, makaronem i tiramisu. Tych pozycji oczywiście w Bergamo nie brakuje.
Jednak, miasto to oferuje też własne lokalne perełki, których warto spróbować. Ja w te 5 dni nie zdążyłam spróbować wszystkiego, czego chciałam. Cóż, nie zostaje nic innego jak tam wrócić ;)
Gdzie zjeść tanio w Bergamo i co zjeść w Bergamo?
Zaznaczę od razu, że naprawdę szukałam tanich opcji. Najtaniej wychodzi jeść pizzę na kawałki (chociaż w całości też wychodzi w miarę ok) lub polentę z dodatkami z miejsca, które polecę Wam w dalszej części wpisu.
Jednak, euro w porównywaniu do złotego jest po prostu drogie. Choć €10 to wcale niemało dzisiaj, to jednak wciąż uważam to za dość tanie jedzenie jak na Włochy. Mam nadzieję, że przyjęcie takiego założenia będzie dla Was też dla Was ok ;)
Casoncelli alla Bergamasca
Casoncelli alla Bergamasca to makaronowe pierożki z mięsnym nadzieniem podawane z boczkiem, szałwią i parmezanem. Ciężkie, ale treściwe i smaczne danie.
My próbowaliśmy ich w samym sercu Città Alta w restauracji Da Mimmo (via Bartolomeo Colleoni 17). Zjecie tam nie tylko bergamskie specjały, ale też typowo włoskie pozycje. Serwują tam na przykład parmigiana di melanzane, makaron alla carbonara czy cacio e pepe (makaron z serem pecorino i pieprzem) czy pizze (jedne z najlepszych w Bergamo).
Restauracja nie ma długiego menu, ale każdy znajdzie coś dla siebie. Obsługa jest bardzo miła, szybka, a w środku restauracji jest bardzo klimatycznie i przytulnie. Za pizzę zapłacimy od €6,5 do €12, za dania wege ok. €10, a za dania z mięsem ok. €13-€16.
Scarpinocc de Pàr
Scarpinocc de Pàr to z kolei opcja wegetariańska w duchu zero waste. Podobnie jak casoncelli to również nadziewane pierożki, ale z okruchami chleba i serem. Podawane są z masłem, szałwią i parmezanem. Całość jest dość ciężka, tłusta, ale również smaczna.
To kolejne typowe bergamowskie danie. Jego nazwa wzięła się od nazwy wioski, w której mieszkańcy nosili buty kształtem przypominające te pierożki.
Tego makaronu próbowaliśmy w przesympatycznej restauracji Casa Ernesto (via S. Bernardino 15) znajdującej się między Città Alta i Bassa. Właściciel i cała obsługa są niezwykle ciepłymi ludźmi, przygotowują jedzenie z kunsztem i wszystkie składniki są najwyższej jakości. Bardzo polecam to miejsce na uroczą kolację z pysznym winem albo na lunch.
Steki wołowe są dość drogie (ok. €20-€25). Jednak, inne dania to już koszt ok. €10-€13.
Polenta taragna
Polenta to rodzaj mniej lub bardziej gęstego kleiku na bazie mąki kukurydzianej popularny w całych północych Włoszech. W Bergamo warto spróbować polenta taragna, która zawiera również mąkę gryczaną. Taka polenta świetnie sprawdzi się jako dodatek do sosu warzywnego lub na bazie mięsa.
Polentę taragnę można zjeść w wielu miejscach. Jest dodatkiem do dań, jak u nas ziemniaki. My jej próbowaliśmy w miejscu w typie street food zaraz przy wejściu do Città Alta – Polentone (Piazza Mercato delle Scarpe 1).
Miejsce wygląda niepozornie, ale to bardzo fajny punkt. Do wyboru mamy 2 rodzaje polenty i różne sosy, a także panini. Na szybkie posilenie się w trakcie zwiedzania to świetna opcja. I też cudowna na rozgrzanie ;)
Koszt polenty lub panini to €6,5-€8,5. To więc jedna z najtańszych opcji na ciepły posiłek w Bergamo ;)
Polenta e osèi
Polenta e osèi to z kolei słodka polenta z cukrem i z czekoladowym ptaszkiem na wierzchu. Można ją spotkać w prawie każdej cukierni czy piekarni w Bergamo. Jednak, jest bardzo słodka i kleista, więc dla wielu osób może być lekko męcząca ;)
My w słodycze, takie też jak typowo włoskie cannoli czy sfoglie, zaopatrywaliśmy się w przesympatycznym sklepiku Il Panificio Tresoldi (via Bartolomeo Colleoni 13a) w samym środku Città Alta. To nie tylko miejsce gdzie tanio zjeść w Bergamo, ale też świetne do kupienia ciasteczek na pamiątkę i różne rodzaje polenty.
Ciasto Donizetti
To babka na część kompozytora Gaetano Donizetti. Ciasto wygląda jak wielki pączek z dziurką i smakuje trochę jak keks z kandyzowanymi owocami. Można je kupić w cukierni w Città Alta (jak Panificio ;)) i rozkoszować się na Piazza Vecchia.
Lody straciatella
Legenda głosi, że lody straciatella zostały wynalezione w Bergamo w cukierni la Marianna (Largo Colle Aperto 4).
Jednak, chociaż Google wskazywało nam wyraźnie, gdzie powinna się znajdować, okazała się cukiernią widmo. Podejrzewam, że po sezonie moze byc nieczynna. Jednak jeżeli wybieracie się do Bergamo w lato to powinna być otwarta. Choć tego nie mogę zagwarantować ;)
Jeżeli jednak podobnie jak my jej nie znajdziecie, to możecie zajść tam na lotnisku. Ja ją dopiero zauważyłam w kolejce do kontroli bezpieczeństwa, więc już nie zdążyłam zajść. Może jednak Wam się uda ;)
Pizza
Pizza jest dumą Włoch, więc zjemy ją dosłownie wszędzie. W całym Bergamo mamy do wyboru nie tylko pizzerie, ale też miejsca, gdzie pizze sprzedaje się na kawałki, dzięki czemu można spróbować różnych opcji.
Na kawałki pizzę w Bergamo można zjeść na przykład w Il fornaio (via Bartolomeo Colleoni 3) na Città Alta. Warto też ją zamówić w opisywanym już Da Mimmo. Jednak, można po prostu wybrać się na kolację do trattorii i z dużym prawdopodobieństwem pizza będzie też w menu ;)
Wino z Valcalepio
O bergamowskim winie dowiedzieliśmy się dopiero trzeciego dnia. Na szczęście jeszcze udało nam się dorwać butelkę wina z Valcalepio, czyli pagórkowatego terenu u podnóża, położony we wschodniej części prowincji Bergamo i na południe od jeziora Iseo
Do wyboru mamy zarówno wino białe, jak i czerwone. Każdy może więc spróbować tego, które mu odpowiada. Ja nie jestem wielkim znawcą wina. Wiem tylko, że nie lubię zbyt cierpkich. To jednak jest dość delikatne (dopiero na drugi dzień robi się troszkę cierpkie). Bardzo więc zachęcam do skosztowania albo przywiezienia ze sobą.
Koszt takiego wina w supermarkecie to ok. €8 – na wieczór perfetto :) Jednak, w trattoriach też można na nie trafić.
Miejskie legendy
Z ciekawostek – podobno w Bergamo można kupić typowy lombardzki chleb Garibalda. My szukaliśmy go ostatniego dnia i choć pytaliśmy i zaglądaliśmy do różnych piekarni, niestety nam się nie udało.
Jednak, jeżeli się na niego natkniecie, to myślę, że warto spróbować. Z bardzo nielicznych informacji, które udało mi się wyszperać wiem, że to regionalny wypiek z czterech różnych mąk, który wygrał konkurs na najbardziej lombardzki chleb. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś uda mi się znaleźć :)
Lista miejsc gdzie tanio zjeść w Bergamo – podsumowanie
- Da Mimmo – via Bartolomeo Colleoni 17
- Casa Ernesto – via S. Bernardino 15
- Polentone – Piazza Mercato delle Scarpe 1
- Il fornaio – via Bartolomeo Colleoni 3
- Panificio Tresoldi – via Bartolomeo Colleoni 13a
- La Marianna – Largo Colle Aperto 4
1 komentarz
Przepadam za włoską kuchnią – najadam się samymi zdjęciami!