Po wszystkich wersjach placków z serka wiejskiego na słodko (z nektarynkami, truskawkami czy mandarynkami), ostatnio naszło mnie na wersję wytrawną. I tak jak zawsze myślałam, że to makarony są najszybszymi obiadami świata, tak okazało się, że placki biją je na głowę. Brokułowe placki z serka wiejskiego da się zrobić w mniej niż 20 minut (a jeżeli macie już podgotowanego brokuła myślę, że i w 10 dałoby radę), są naprawdę pyszne, łatwe, a serek wiejski zachowuje się i smakuje się w nich jak mozzarella cudownie się ciągnąc. Pasują super na obiad czy kolację – można podać je dodatkowo z kaszą, ryżem czy ziemniakami. I brokułowe placki z serka wiejskiego można też spokojnie zrobić w wersji bezglutenowej z mąką ryżową lub gryczaną :-) Bardzo polecam, na początek tygodnia nadadzą się idealnie jako nieskomplikowane zdrowe danie na szybko :-)
Brokułowe placki z serka wiejskiego
(7-8 placków ~ 2 porcje)
~ 200 g serka wiejskiego
~ 2 jajka
~ 1/2 brokuła (ok. 200 g różyczek)
~ 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej / ryżowej / gryczanej (ok. 30-40 g)
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1-2 ząbki przeciśnięte przez praskę
~ sól, pieprz
~ 1 łyżka oliwy lub masła klarowanego do smażenia
Brokuł dzielimy na różyczki i podgotowujemy je ok. 5-7 minut uważając, żeby nie straciły koloru. Odstawiamy na 5 minut, a następnie drobno siekamy.
Serek wiejski, jajka, mąkę, czosnek, sól i pieprz mieszamy w misce. Dodajemy posiekane brokuły i mieszamy.
Rozgrzewamy porządnie natłuszczoną patelnię, zmniejszamy ogień na średni i łyżką nakładamy porcje na placki (ok. 2 łyżki na 1 placek). Smażymy placki z każdej strony po ok. 1-2 minuty.
Podajemy z pokrojonymi ugotowaną kaszą / ryżem / ziemniakami / pieczywem lub jako samodzielne danie (fajnie pasuje sos tzaztiki, czosnkowy lub pomidorowy). Smacznego :)