Prosty indyjski sos z orzechami nerkowca to danie, które podbiło moje serce w tegoroczną majówkę.
Wszyscy gdzieś wyjechali, a ja zrobiłam sobie kulinarne podróże w kuchni. Do jednej z nich zainspirowała mnie moja szwagierka, która przygotowała podobny sos na świąteczny obiad wielkanocny. Jestem przyzwyczajona do polskich obiadów w święta, ale z uwagi na to, że sama jest wegetarianką, chciała przygotować coś pysznego. I wyszedł jej naprawdę przepyszny śmietanowo orzechowy łagodny sos curry.
Smakował jak autentyczny sos indyjski z indyjskiej knajpy. We własnej kuchni umiałam już przygotować przepyszny sos tikka masala do kurczaka czy sera paneer. Jednak, ten był bardziej orzechowy i kremowy. Postanowiłam więc przygotować własną wersję, na którą dzisiaj serdecznie Cię zapraszam.
Prosty indyjski sos z orzechami nerkowca, czyli jak zrobić indyjski sos curry

W kuchni indyjskiej kluczem do wszystkiego są składniki. Kuchnia indyjska uwielbia mieszać różne aromaty i bardzo lubi masło, orzechy oraz śmietankę. Mając to wszystko w głowie stworzyłam naprawdę przepyszny indyjski łagodny sos curry, który można podać do kurczaka, sera paneer lub soczewicy.
Przepis na ten prosty indyjski sos z orzechami nerkowca, który dzisiaj podaję to tak naprawdę przepis baza. Można dodać do niego więcej pomidorów, żeby zdominowały smak. Albo pobawić się z pikanterią. Można dodać więcej składników i zrobić sos curry z warzywami. Opcji jest mnóstwo i jestem pewna, że kiedy zrobisz ten bazowy sos indyjski w Twojej głowie pojawi się mnóstwo pomysłów na modyfikacje.
Tymczasem zostawiam się z moim sposobem na to jak zrobić indyjski sos curry do podania z chlebkami naan lub ryżem basmati. Ja jestem osobiście fanką maczania chleba w sosie, więc wiadomo, którą opcję częściej wybiorę. Jednak w obydwóch to indyjskie curry wypada perfekcyjnie. Polecam i zapraszam :)

SKŁADNIKI
- 1 łyżka masła klarowanego (ghee)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 3 goździki
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 2 ziarna kardamonu
- 500 g świeżych mięsistych pomidorów (lub 1 puszka krojonych)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki suszonych liści kozieradki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki chili
- szczypta cynamonu
- sól, biały pieprz
- 70 g orzechów nerkowca
- 1 szklanka mleka (ok. 250 ml)
- 1/2 szklanki śmietanki 30% (ok. 100 ml)
- ew. 1 łyżeczka cukru / erytrolu / ksylitolu
- do podania: 200 g sera paneer lub sera do grillowania (grecki typu halloumi też będzie ok), pierś kurczaka lub ugotowana soczewica
- do podania: świeża kolendra
- do podania: chlebki naan (przepis w następnym wpisie) / ryż basmati
PRZYGOTOWANIE
- Orzechy nerkowca zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Odcedzamy i miksujemy krótko blenderem do zmielenia.
- W moździerzu lub młynku umieszczamy goździki, kolendrę oraz kardamon. Ucieramy do zmielenia.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Do misy blendera wrzucamy pokrojone pomidory i miksujemy do połączenia.
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy zmielone przyprawy. Smażymy 1-2 minuty, aż zaczną ładnie pachnieć.
- Wrzucamy czosnek, imbir. Smażymy 1-2 minuty i dodajemy zmiksowane pomidory. Smażymy kilka minut, aż odparuje nadmiar wody i sos się zredukuje.
- Dodajemy orzechy nerkowca i mieszamy. Po 1-2 minutach dodajemy mleko, śmietankę i resztę przypraw. W tym momencie smakujemy i w razie potrzeby dodajemy troszkę cukru lub erytrolu.
- Do sosu wrzucamy ser paneer / ser grillowany, ugotowaną soczewicą lub podsmażoną lekko pierś kurczaka w kostce. Trzymamy na ogniu ok. 5 minut.
- Podajemy posypane liśćmi kolendry z ryżem lub chlebkami naan. Smacznego :)
1 komentarz
Nigdy nie robiłam takiego sosu. Będę musiała spróbować go zrobić.