Pęczotto z kurczakiem i fasolką szparagową

Pęczotto z kurczakiem i fasolką szparagową to przepyszna sezonowa propozycja na idealny obiad na lato. Pęczotto to takie polskie risotto, w którym ryż arborio lub carnaroli zastępujemy kaszą pęczak i muszę powiedzieć, że ja absolutnie uwielbiam różne wariacje pęczottowe jak wegańskie pęczotto z pieczonym tofu czy pęczotto z indykiem. I choć uwielbiam risotto, to pęczotto darzę chyba podobną miłością, bo wystarczy spróbować, żeby przekonać się, ile kryje w sobie smaku i si od niego uzależnić. Pęczotto z kurczakiem i fasolką szparagową jest też bardzo łatwe, sycące, zdrowe i lekko kremowe, dzięki dodatkowi mozzarelli, więc mam nadzieję, że nie tylko moje letnie obiady umili ;-)

Pęczotto z kurczakiem i fasolką szparagową

(2 porcje)

~ 100-150 g kaszy pęczak
~ 2 cebulki dymki
~ 250 g piersi z kurczaka (1 pojedyncza)
~ 400 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
~ 50 g mozzarelli
~ 1 mały pęczek szczypiorku
~ 1-2 łyżki oliwy
~ 2 szklani bulionu drobiowego lub warzywnego
~ sól, pieprz
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solem, pieprzem, papryką i czosnkiem.

Na patelnię wlewamy oliwęi podsmażamy chwilkę posiekane cebulki od dymki. Dorzucamy kurczaka i smażymy kilka minut, aż mięso prawie dojdzie.

Następnie wrzucamy kaszę. Po 1-2 minutach całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 minut.

W tym czasie od fasolki odcinamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze części.

Wrzucamy pokrojoną fasolkę i ponownie dusimy pod przykryciem 10 minut (w razie potrzeby dolać trochę wody!).

Po tym czasie, gdy kasza już wchłonie bulion dodajemy pokrojoną mozzarellę i mieszamy, aż się pięknie roztopi. Całość solimy i pieprzymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy szczypior, mieszamy i podajemy. Smacznego :)

Drukuj


10 thoughts on “Pęczotto z kurczakiem i fasolką szparagową”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *