Pęczotto z kurczakiem i fasolką szparagową

Kolejna odsłona pęczotto. Tym razem sezonowo,bo z fasolką szparagową i szczypiorem. Tak pokochałam pęczotto, że teraz nawet jak mam w planach risotto to jakoś tak wychodzi, że na patelni i tak ląduje kasza ;p Jest naprawdę cudowne, może spróbuje nawet jeszcze kiedyś zrobić gryczotto albo jęczmienotto. Ich nazwy brzmią ciekawie ;p Ale dzisiaj jednak zostańmy przy pęczotto – przepyszne, aromatyczne, łatwe i szybkie. Zróbcie koniecznie :)

Pęczotto z kurczakiem i fasolką szparagową (2 porcje)

~ 100 g kaszy pęczak
~ 2 cebulki dymki
~ 250 g piersi z kurczaka
~ 400 g fasolki szparagowej żółtej
~ 50 g mozzarelli
~ 1 pęczek szczypioru
~ 1-2 łyżki oliwy
~ 2 szklani bulionu drobiowego/warzywnego
~ sól, pieprz
~ przyprawa do kurczaka

Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy.
Na patelnię wlewamy oliwęi podsmażamy chwilkę dymkę.Dorzucamy kurczaka i smażymy kilka minut. Następnie wrzucamy kaszę. Po minutce zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojoną fasolkę i ponownie dusimy pod przykryciem 10 minut (w razie potrzeby dolać trochę wody!). Po tym czasie, gdy kasza już wchłonie bulion dodajemy pokrojoną mozzarellę i mieszamy, aż się pięknie rozpuści.Solimy i pieprzymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy szczypior, mieszamy i podajemy. Smacznego :)

Drukuj



10 thoughts on “Pęczotto z kurczakiem i fasolką szparagową”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *