fbpx

Łatwe chlebki naan orkiszowe, czyli idealne chlebki naan z mąki pszennej orkiszowej

by Kucharka w baletkach

Łatwe chlebki naan orkiszowe to chlebki, które zrobiłam ostatnio do przepysznego sosu indyjskiego curry z serem.

Mam wrażenie, że już okiełznałam troszkę robienie pieczywa na bazie drożdży i nie tylko. Więc coraz więcej mąki pojawia się w mojej kuchni i coraz częściej mam ochotę na domowe pieczywo. Jednak, wciąż czuję pewien respekt do wypieków. I jeśli cokolwiek wyjdzie mi idealnie, to czuję, że musi być łatwe. Więc skoro te indyjskie chlebki mi tam pięknie wyrosły znaczy, że muszą być łatwe ;)

Drugie to, że kocham kuchnię indyjską głównie za jej curry i właśnie chlebki. Uwielbiam maczać te płaskie pieczywo w pikantnym maślanym sosie z serem paneer lub warzywami. Choć czasem skuszę się na kuchnię indyjską, to niestety raz znalazłam w moim curry karalucha, więc teraz bardzo skrupulatnie wybieram restauracje indyjskie, z których zamawiam ;)

Myślałam, że ciężko uzyskać prawdziwy indyjski smak niczym z indyjskiej restauracji. Jednak paneer w sosie indyjskim pokazał mi, że mając odpowiednie składniki i przyprawy, można zrobić domowy sos indyjski idealny. A cóż bardziej idealnego można zrobić do niego niż chlebki naan? I to do tego łatwe chlebki naan z mąki orkiszowej?



Łatwe chlebki naan z mąki pszennej zwykłej lub orkiszowej

Łatwe chlebki naan orkiszowe od góry

Pokusiłam się o mąkę orkiszową, bo dobrze zmielona dobrze sprawdza się w wypiekach. Robiłam już z nią foccacie i pizzę, więc do chlebka z patelni też mi pasowała. Jednak, jeśli wolisz, zwykła mąka pszenna też tutaj świetnie się sprawdzi.

Samo robienie chlebków naan okazało się naprawdę bezproblemowe i szybkie. Ciasto szybko się wyrabia, pięknie wyrasta i szybko smaży się na patelni. Same w sobie są miękkie, ale też na tyle sztywne, że spokojnie uniosą sos.

Bardzo polecam do dań indyjskich i nie tylko. Nigella na przykład z nadmiarowych chlebków proponuje mini pizze, więc to naprawdę uniwersalne chlebki ;)

Łatwe chlebki naan orkiszowe

Drukuj
Liczba porcji: 8 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 166 kalorii 6b, 28w, 2t (w gramach)
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 350 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy najpierw, a potem już dłońmi wyrabiamy jednolite elastyczne ciasto (ok. 10-15 minut wyrabiania dobrze mu zrobi, a to świetny masaż dla rąk ;) w razie potrzeby dolewamy troszkę wody/dodajemy troszkę mąki).
  2. Przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na 1-2 godziny, do podwojenia objętości.
  3. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części.
  4. Rozgrzewamy porządnie płaską nieprzywierającą patelnię, a następnie zmniejszamy ogień na średni.
  5. Dłońmi oprószonymi mąką bierzemy części ciasta, rozciągamy na płaski placek i smażymy z każdej strony po 1-2 minuty, aż się lekko zarumienią. Odstawiamy.
  6. Podajemy z curry indyjskim lub innym gulaszem. Można zrobić też z nich mini pizze z patelni :)
  7. Można je spokojnie zamrażać, najlepiej rozgrzewać w piekarniku, żeby odzyskały swoją chrupkość.
Łatwe chlebki naan orkiszowe w dłoni
Łatwe chlebki naan orkiszowe od góry

coś na dokładkę?

1 komentarz

Paula 8 maja 2022 - 14:20

Nigdy nie jadłam takiego chlebka. Z chęcią spróbuję je zrobić

Odpowiedz

Skomentuj

Close